Titkos üzenetet hordozott a Persevereance marsjáró ejtőernyője

2021. február 23. – 21:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dare mighty things, azaz merj hatalmas dolgokat (tenni) – ez a NASA Jet Propulsion Lab kutatóközpontjának hivatalos mottója, és a Marson nemrég sikeresen landolt Persevereance rover Twitter-oldala is ezzel a mondattal köszönt be a marsjáró leszállása után. Szemfüles internetezők viszont most kiderítették, hogy a mondat még egy helyen szerepelt a fél világ által lélegzet-visszafojtva követett akcióban. Végig az orrunk előtt volt, a legtöbben mégsem vettük észre.

A marsjáró leszállásához használt ejtőernyő fura piros-fehér festésén persze biztos sokak szeme megakadt, de csak az igazán hardcore űrkutatás-rajongók gondoltak arra, hogy rejtett értelme van a mintázatnak:

Fótó: NASA
Fótó: NASA

Az ejtőernyőn három koncentrikus körben szerepelnek piros és fehér szeletek (plusz a peremen még továbbiak). Ha a köröket 10 szeletenként felbonjuk, és a piros darabokhoz az egyes, a fehérekhez pedig a nullás értéket társítjuk, majd ezeket 10 bites bináris számokként kezeljük, egy rakás számot kapunk. Mindegyik számhoz hozzá kell adni 64-et, majd a kapott értéket az ASCII karakterkódolási rendszerben (ezt használja a számítógépek nagy része, a betűk és más írásjelek, karakterek értelmezéséhez) válthatjuk át betűre.

Oké, egy példán át egyszerűbb lesz megérteni. Egymás után hét fehér, egy piros, és két újabb fehér szelet binárisan leírva 0000000100. Ez a kettes számrendszerből tízesbe váltva 4-et jelent. Hozzáadunk 64-et, az eredmény 68. Az ASCII kódtáblán a 68-as szám egy D betűt mutat.

Így jön ki a DARE MIGHTY THINGS üzenet, plusz a peremen, a legkülső körben a 34°11’58 N 118°10’31 W kódsor, ami a Jet Propulsion Lab földrajzi koordinátája.

A három szó egyébként egy idézet, méghozzá Theodore Roosevelttől, aki egy 1899-es beszédében értekezett arról, hogy merni kell nagy dolgokba belevágni, még ha néha el is bukunk, mert ez vezet dicsőséges győzelmekhez – és ez sokkal jobb, mint érdektelen szürkeségben élni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!