Rejtélyes vírus terjed az új generációs Mac-gépeken

2021. február 23. – 21:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A világ 150 országában, nagyjából 30 ezer számítógépen azonosították eddig a Silver Sparrow nevű vírust, ami kizárólag az Apple legújabb generációs, M1 csippel felszerelt gépein terjed. Azaz a fertőzés csak a tavaly megjelent új Macbook, Macbook Pro és Mac Mini gépeket érinti.

A vírus azért fura, mert a terjedésen kívül egyelőre nem csinál semmit, nem okoz kárt a megfertőzött rendszerben. Azt már sikerült kideríteni róla, hogy néhány óránként kapcsolatba lép egy vezérlő szerverrel, ahonnan valószínűleg utasításokat vár, hogy ha aktiválódik, mit tegyen. Azt is visszafejtették már az antivírus-szakemberek, hogy van a vírusban egy önmegsemmisítő kód, vagyis a készítői nem látványos pusztításra tervezték, hanem inkább adatlopásra, amihez jól jön, ha képes eltakarítani a saját nyomait a vírus.

Szakértők szerint a vírust a kifinomultsága és a terjedési üteme elég komolyan fenyegetéssé teszi még úgy is, hogy sikerült felfedezni, mielőtt még akcióba léphetett volna. A BBC-nek nyilatkozó szakértők kiemelték, hogy különösen veszélyessé teszi a Silver Sparrow-t, hogy specifikusan a legújabb Mac gépeket célozza, amiknek a felhasználói még ma is hajlamosak alábecsülni a vírusok okozta veszélyt, és úgy gondolni, hogy ilyesmi csak a Windows világában fenyeget komolyan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!