A robotkutya nem az ember legjobb barátját akarja pótolni

2021. február 10. – 20:33

frissítve

A robotkutya nem az ember legjobb barátját akarja pótolni
A Boston Dynamics Spot nevű robotkutyája – Fotó: Világi Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Boston Dynamics 2016-ban elkészült a Spot nevű robotkutyával, ami a techcég videói miatt azóta sokak szívébe lopta be magát. Forgalomba 2020-ban került, Magyarországra most az Alza.hu hozta el, egyelőre inkább kíváncsiságból, mint konkrét tervekkel. Bár internetszerte kutyaként hivatkoznak rá, nem egy szőrös, ugrálós, nyáladzó dolgot kell elképzelni, hanem egy áramvonalas kis gépet, amiből mégis sugárzik a sok kutyára jellemző tettrekészség.

A robotjószág itthon Alíz néven fut, bár egyelőre nem kerül kereskedelmi forgalomba.

„Nem játékként kell rá tekinteni, ami még nem tud semmit, hanem úgy, mint egy új, kiaknázatlan lehetőségre”

– mondta Takács Csaba, a cég igazgatója.

Elmondta, a cég próbál lépést tartani a technológia fejlődésével, ezért valamilyen módon minél előbb be akartak szállni a robotikába. Alízt a Cseh Műszaki Egyetem Informatikai, Robotikai és Kibernetikai Intézetével közösen vizsgálják, hogy azon túl, hogy egyszer majd felvegyék a kínálatukba, még felderítsék a területeket, melyekben a robotot felhasználhatják. Ezt szó szerint és átvitt értelemben is lehet értelmezni, ugyanis az eredeti áron 75 ezer dolláros (22 millió forintos – a várható itthoni ára még nem ismert) robotkutyát különböző környezetekben és helyzetekben is tesztelik.

Az árból is látszik, hogy a Boston Dynamics elsősorban nem az ember legjobb barátját akarta pótolni: Alíz (alias Spot) inkább ipari felhasználásra készült. Egy méter hosszú, fekve 19, állva legfeljebb 84 centi magas és 30 kilós. 6 km/h a legmagasabb sebessége, de a szituációtól függően tud sétálni, csoszogni és lépcsőzni is. 14 kilót tud szállítani, és átlagos felhasználás mellett 90 percet bír az akkumulátora, amit egy mozdulat kicserélni. A testén körbe kamerák találhatóak, így 360 fokban figyeli a környezetét. A -10 és 40 fok közötti hőmérsékletet szereti, abban van leginkább elemében. Az egyelőre korlátozó tényező, hogy fontos, hogy lásson (tehát nagy füstben égő házban nehezen tájékozódik), valamint nem nagyon tudja még kezelni a gyorsan mozgó tényezőket, például háziállatokat vagy futó embereket.

Fotó: Világi Máté / Telex Fotó: Világi Máté / Telex
Fotó: Világi Máté / Telex

Statikus környezetben azonban remekül boldogul: jár hozzá egy tablet, ami olyan, mint ha egy Xbox-kontrollerbe építették volna bele. Használata teljesen intuitív, aki játszott már konzolon, könnyen ráérez. A robot nincs teljesen kitéve a kezelő jóindulatának, az alapbeállítások szerint statikus testekhez nem megy 20 centinél közelebb. Ha talál olyan utat, amin megkerülheti, akkor óvatosan körbeoldalazza az akadályt.

Alíz beindítása nem egyszerű, három gombot egyszerre kell lenyomni, majd az érintőképernyőn is be kell indítani. Ez azért van, hogy ne legyen könnyű véletlenül bekapcsolni.

Nem kel könnyen, beindítás után kell neki két perc, hogy a belső számítógépe felébredjen. Ezután a motor már gyorsan beindul, és Alíz feláll és várja az utasítást. Sok robottal ellentétben nehéz fellökni: ha valaki mégis megpróbálja meglökni, vagy felrúgni, akkor néhány lépéssel korrigálja magát. Ha valamiért mégis felborul, fel tud állni, és akkumulátor-cserére még a hátára is fordul. A kontroller saját wifis kapcsolatban van, de ha elhagyja az 50 méteres hatótávot, akkor három másodperc után lefekszik és kikapcsolja magát.

A kontroller mellett programozással is működtethető, tehát nem kell hozzá emberi felügyelet. Emiatt kifejezetten alkalmas monoton munkák elvégzésére. Programozni például QR-kódokkal lehet: minden szimbólum egy parancsot jelent, így ha Alíz meglát egyet munkavégzés közben, akkor végrehajtja.

A különböző QR-kódok – Fotó: Világi Máté / Telex A különböző QR-kódok – Fotó: Világi Máté / Telex
A különböző QR-kódok – Fotó: Világi Máté / Telex

A hátára nemcsak terhet lehet pakolni, hanem kiegészítőket is. Például egy kart, amivel tud emelni vagy ajtókat nyitni, esetleg egy lidar- érzékelőt, amivel fel tud térképezni egy épületet. Bevethető olyan helyeken, ahol magas a sugárzás, vagy például üzemekben, hátán egy metándetektorral, ha valaki szivárgásra gyanakszik. Hőkamerájával segíthet eltűnt emberek éjszakai keresésében, és néhány egyszerű feladatot akár kórházak fertőző betegeket ápoló osztályain is el tud végezni. Ha kicsit jobban bírja majd a környezeti kihívásokat, akkor akár az űrkutatásban is bevethető lesz majd.

A mozgása és az egyensúlya még nem tökéletes. Nem mindig sikerül átverekednie magát földkupacokon, és az alapbeállítások az amerikai szabványú lépcsőkre vannak kalibrálva, amik kicsit más méretűek, mint az itthoni lépcsők. Ez azonban könnyen korrigálható, ha valaki belenyúlhat a szervók programozásába. Úgy akár elvileg ugrálni, vagy táncolni is tud.

A robotkutya önmagában is egy több tízmilliós befektetés, de a kiegészítők is 1 millió forintnyi dollártól indulnak. Cserébe a vásárlók a legfejlettebb eszközöket és technológiákat kapják, és megfelelő kiegészítővel ritka lesz az a helyzet, amiben Alízt ne lehetne bevetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!