Egyszerre végeztek arc- és kettős kézátültetést egy amerikai kórházban

2021. február 3. – 16:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyszerre végeztek arc- és kettős kézátültetést egy amerikai kórházban, hat hónappal a ritka műtét után a beteg már azt tanulja, hogyan pislogjon, mosolyogjon, csípjen, szorítson a kezével, írja az MTI.

A 22 éves Joe DiMeót augusztusban műtötték, két évvel azután, hogy súlyosan megégett egy autóbalesetben. Orvosai szerint a New York-i Egyetem Langone Health központjában végzett beavatkozás sikeresnek tűnik, de még várni kell arra, hogy bizonyossá váljon.

Világszerte már mintegy 18 arcátültetést és 35 kéztranszplantációt végeztek a szervátültetés rendszerének amerikai felügyeletét végző UNOS szerint. Az egy időben végzett arc- és kettős kézátültetés nagyon ritka, eddig csak kétszer próbálkoztak vele.

Előszőr 2009-ben Párizsban kísérelték meg, de a beteg egy hónappal később meghalt komplikációk miatt. Két évvel később Bostonban egy csimpánz által megmart nőnél végezték a beavatkozást, de átültetett karjait napokkal később el kellett távolítani.

DiMeo élete végéig gyógyszeres kezelést kap, hogy elkerüljék az átültetett testrészek kilökődését. Folytatódik a rehabilitációja is, hogy érzékelni tudjon, és új arca és karja működjön.

Fotó: NYU Langone Health
Fotó: NYU Langone Health

A férfi autóbalesete után hónapokig volt mesterséges kómában, és 20 helyreállító műtétet végeztek rajta, valamint többszörös bőrátültetést, hogy kiterjedt harmadfokú sérüléseit kezeljék.

Amikor kiderült, hogy a hagyományos műtétek nem hoznak eredményt látása visszaállításában és a kézhasználatban, orvosai 2019-ben elkezdték a kockázatos többes átültetés előkészítését. Csak 6 százalék esélyt adtak arra, hogy megfelelő donort találnak, olyat, aki azonos nemű, bőrszínű és karműködésű. Múlt év augusztusában találták meg a donort, és elvégezték a 23 órán át tartó beavatkozást.

A férfi egyelőre nem mutatta a kilökődés semmi jelét. Szüleivel él, és ma már képes egyedül enni és öltözködni. A rehabilitáción gyakorolja szemöldöke felhúzását, szeme kinyitását, becsukását, ajka biggyesztését, a fütyülést, ujjai mozgatását. Már érzi új homlokát és azt, ha keze hideggé válik, és már képes hosszú haját eltolni arcából. A férfi, aki egykoron rendszeresen járt edzőterembe, ismét edzeni kezdett, és gyakorolja a golfütést is.

„A transzplantáció világában valószínűleg ez a legszokatlanabb beavatkozás” – hangoztatta David Klassen, az UNO orvosigazgatója. „Első kézből tudom, hogy nagyon bonyolult. Az eredmény hatalmas siker” – tette hozzá. „Tudtam, hogy a javulás kicsiny lépésekből áll. Nagyon sok motiváció és türelem kell hozzá. És nagyon erősnek kell maradnom” – nyilatkozta DiMeo az AP amerikai hírügynökségnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!