A tervek szerint egy új bioüzemanyag hajthatja majd az űr-Ubert

2021. február 1. – 10:47

A tervek szerint egy új bioüzemanyag hajthatja majd az űr-Ubert
Sikeresen startolt a Stardust 1.0 – Fotó: bluShift Aerospace / YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új, titokzatos bioüzemanyagot használhat majd a bluSwift Stardust 1.0 nevű rakétája, ami kisebb szállítmányokat szállíthat majd az űrbe – írja a BBC. Vasárnap startolt először olyan magáncég által indított rakéta, ami bioüzemanyagot használ.

Sascha Deri, az üzemanyag feltalálója és a bluShift vezérigazgatója nem részletezte, miből van az üzemanyag, de azt elárulta, hogy farmokról bárki beszerezheti a szükséges alapanyagot. Csapatával hat éve dolgozik a folyadékon és egy moduláris, hibrid hajtóművön.

„A kilója olcsóbb, mint a hagyományos üzemanagyoké és egyáltalán nem mérgező. Karbon-semleges is, ami miatt sokkal jobb a bolygónk számára”

– mondta Deri.

A 6 méteres, 250 kilós Stardustot olcsóbb üzemeltetni, valamint nincs szükség olyan high-tech infrastruktúrákra, mint a nagyobb rakétáknál. Így nemcsak a nagyvállalatok, hanem kutatók és kisebb vállalkozások is megengedhetik maguknak, hogy az űrben teszteljenek.

„Jelenleg már vannak tehervonatok, amik az űrbe mennek, mint például a SpaceX és a ULA, és vannak űrbuszok is, a közepes méretű rakéták. Ezek több ezer kilogrammot visznek fel az űrbe. De nincs olyan szolgáltatás, amivel lehetne csupán egy-két szállítmányt felküldeni. Nincs űr-Uber. Mi szeretnénk az űr Uber-szolgáltatása lenni”

– magyarázta a vezérigazgató.

Az első, vasárnapi teszt során egy középiskolai kísérlettel és a nitinol nevű ötvözetet vizsgáló tesztekkel pakolták meg a rakétát. A nitinolt a Kellogg Kutatóintézet fejlesztette ki, és használják orvosi eszközökben és az űrkutatásban is. A Kellogg szerint a jövőben könnyebb és energiahatékonyabb rakétákat tudnak majd építeni az anyagból.

A Stardust vasárnap csak 1,6 kilométert tett meg, mielőtt kinyitotta az ernyőjét és visszatért a Földre. A következő rakétájuk már szuborbitális lesz, a harmadik, Red Dwarf nevű rakéta pedig a tervek szerint már poláris pályára áll majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!