2010-es mintában találták meg a koronavírus közeli rokonát

2021. január 28. – 15:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Covid-19 betegséget okozó koronavírushoz kísértetiesen hasonló vírust találtak tudósok olyan mintákban, amelyeket 2010-ben vettek le egy kambodzsai barlangban élő denevérpopulációból – írja a Sky News.

A mintákat a Phnom Penh városában található Pasteur Intézetben őrizték több mint egy évtizede a hűtőben. A 430 egyedből álló patkósdenevér-csapattól (Shamel patkósdenevér) származó mintában majdnem pontosan ugyanolyan kórokozókat mutattak ki, mint ami az egy éve tartó világjárványt okozta. A más tudósok által még nem ellenőrzött tanulmány szerint a most talált kórokozó 92,6 százalékban megegyezik a SARS-CoV-2-vel.

A Kambodzsa északkeleti részén élő denevérekből vett minta a kutatók szerint kulcsfontosságú lehet a koronavírus eredetének feltárásában, a régió vadállatainak további kutatásával pedig megelőzhetőek lehetnek esetleges jövőbeli járványok.

Nem ez az első minta, amiben a SARS-CoV-2-höz hasonló vírust találnak, de eddig ez a legkorábbi eredetű. Tavaly 2013-as és 2019-es, kínai denevérekből vett mintákban bukkantak 96,2 százalékban egyező kórokozóra kínai kutatók, illetve a koronavírus közeli rokonát Kínába csempészett tobzoskákban is kimutatták.

A friss felfedezés azért is jelentős, mert rámutat, hogy a koronavírushoz hasonló vírusok szélesebb földrajzi területen fellelhetők, mint amire eddig bizonyítékunk volt. Az a fajta patkósdenevér, amiben a mostani SARS-CoV-2-rokont találták Kambodzsa mellett Laoszban, Mianmarban, Thaiföldön és Vietnámban is honos. A tudósok szerint virológiai szempontból (is) aggodalomra ad okot, hogy ezekben az országokban napjainkban a földhasználat drámai átalakulása zajlik (magyarán a mezőgazdaság terjeszkedése miatt irtják az esőerdőt), ami a fajpusztulások mellett ahhoz vezet, hogy sűrűsödnek a találkozások az emberek és a vadállatok (pl. denevérek) között. Ez pedig a zoonózis (kórokozók állatról emberre történő átugrása) melegágya lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!