Több milliárd kabóca fog megjelenni hamarosan az Egyesült Államok keleti részén

2021. január 26. – 09:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az időszakos kabócák gyakoriak az Egyesült Államok keleti partján, de ekkora számban legutóbb 2004-ben voltak jelen 15 államban, köztük New York, Ohio, Illinois és Georgia államokban.

A kabócák 17 föld alatt eltöltött év után jönnek majd a felszínre, várhatóan májusban. Ezek a különleges, vörös szemű, fekete testű, narancssárga szárnyú rovarok életük nagy részét ugyanis a föld alatt töltik, fák gyökereiből táplálkoznak, majd tizenhárom vagy tizenhét év elteltével egyszer csak tömegestül megjelennek a felszínen párosodni. A keleti partvidéken több milliárd kabóca jelenik meg ilyenkor, és általában 5-6 hétig élnek a felszínen.

A rovarok parkokban, erdőkben, de lényegében bárhol megjelenhetnek milliós nagyságrendben. A felszínen tartózkodásuk alatt teljesen ellepnek mindent, az emberekre nem jelentenek veszélyt, de a háziállatok, ha megeszik őket, megbetegedhetnek.

A kabócák nagyon hangos zajt tudnak csapni párzáskor, ez az emberek és a vadászó madarak számára is elviselhetetlen szokott lenni. A hím kabócák csak azért ciripelnek, mert ezzel próbálják felhívni magukra a nőstények figyelmét, amelyek akár 1,6 kilométerről is meghallják ezeket a hangokat. A hímekből álló kabócazenekar akár 100 decibeles hangerőt is tud produkálni, ami nagyobb zajt csap, mint egy legmagasabb teljesítményfokozatba kapcsolt fűnyíró. Ez a zaj általában naplemente után csendesül.

(Guardian)

(Borítókép: Anadolu Agency/Getty)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!