A legrosszabb forgatókönyvekben olvad olyan gyorsan a jég, mint most a valóságban

2021. január 25. – 22:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A bolygón található jég rekordgyorsasággal olvad – írja egy tanulmány alapján a Guardian. A Leedsi, Edinburgh-i Egyetemek, valamint a University College London és az Earthwave kutatása szerint a jég olvadásának mértéke megegyezik az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legrosszabb előrejelzéseivel.

1994 és 2017 között nagyjából 28 billió tonna jég olvadt el a bolygón. Ez a mennyiség a tanulmány szerzői szerint elég lenne ahhoz, hogy az Egyesült Királyságot bevonják egy 100 méter vastag jégtakaróval. Az olvadó jég kétharmada a légkör, míg egyharmada a tengerek felmelegedéséhez köthető.

A harmadik legnagyobb gleccser a világon, a Purog Kangri Gleccser Tibetben – Fotó: Zhang Rufeng / Xinhua via AFP
A harmadik legnagyobb gleccser a világon, a Purog Kangri Gleccser Tibetben – Fotó: Zhang Rufeng / Xinhua via AFP

A vizsgált időszakban 57 százalékkal gyorsult az olvadás mértéke. A '90-es években évente 0,8 billió tonna jég olvadt el, míg 2017-ben már 1,2 billió. A jelenség a tanulmány szerint valószínűleg 35 milliméternyi tengerszint-emelkedésért felelős.

Az olvadással a jég a saját fogyatkozását táplálja: a fehér jégtakaró visszaveri a napból érkező sugárzás egy részét, így hűvösebben tartja a bolygót. Az olvadó jég helyét azonban sötét víz veszi át, ami megtartja a hőt, így még gyorsabban melegedik a tenger, tehát még több jég olvad el.

A gleccserek is rengeteget olvadtak, ami egyszerre vezethet vízhiányhoz és áradásokhoz. A folyók nem tudják megtartani a hirtelen meginduló vizet, viszont a lezsugorodott gleccserek közben már nem tudnak elég vizet nyújtani a mezőgazdaság számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!