Folytatja börtönbüntetését a Samsung elnöke

2021. január 18. – 10:09

frissítve

Folytatja börtönbüntetését a Samsung elnöke
Li Dzsejong a hétfői tárgyalás előtt – Fotó: Chris Jung / Nurphoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Két és fél év börtönre ítélte Li Dzsejong Samsung-elnököt a dél-koreai felsőbíróság, mert megvesztegette az ország korábbi elnökét – írja a New York Times. Li ügye 2019-ben már megjárta a legfelsőbb bíróságot, ami visszaküldte azt a felsőbíróságnak, mert a testület szerint Li nemcsak 3,6 milliárd vont fizetett Pak Gunhje elnöknek és tanácsosának, Csoj Szunszilnak, hanem 8,6 milliárd vont (2,3 milliárd forintot). Li azóta is tagadja a vádakat.

Hétfői döntésével a felsőbíróság elfogadta, hogy valóban a magasabb összeg helyes. Li ügyvédjei fellebbezhetnek a legfelsőbb bírósághoz, de a testület csak elfogadhatja egy alacsonyabb szintű bíróság döntését, vagy visszaküldheti újratárgyalásra.

Mivel a felsőbíróság most a legfelsőbb bíróság ajánlatát fogadta el, meglepő lenne, ha a legfelsőbb bíróság visszadobná az ítéletet.

Miután 2017-ben letartóztatták, Li már egy évet börtönben töltött. A továbbiakban még másfél év vár rá, így tölti le a két és fél éves teljes büntetést. A bíróság ítélete után Lit azonnal letartóztatták, hogy megkezdje büntetését.

A Samsungot Li apja vezette 2020-ig, halála után vette át fia a cég vezetését. 1991 óta dolgozik a vállalatnál, a stratégiai tervezésért felelős alelnökként kezdett.

Pak Gunhje 2013-tól 2017-ig volt Dél-Korea elnöke. Ő volt az ország első női elnöke. A Nemzetgyűlés 2016 decemberében szavazott Pak impeachmentjéről, azaz alkotmányos vádeljárásáról. A korrupció mellett azzal is vádolták, hogy visszaélt hatalmával. Végül a bíróság 25 év börtönbüntetést és 20 millión von bírságot szabott ki a volt elnökre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!