52 szarkofágot és egy 2500 éves halotti templomot fedeztek fel Egyiptomban

2021. január 17. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint ötven szarkofágot és egy több mint 2500 éves halotti templomot fedeztek fel a szakkarai nekropoliszban, amely már tavaly is szenzációs felfedezésekkel lepte meg a tudósokat – írja az MTI az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium bejelentése alapján.

Az újonnan felfedezett 52 koporsót 12 méter mély sírgödrökben találták a Kairótól délre fekvő ősi temetőben, ahol tavaly összesen több mint száz érintetlen szarkofág és sok istenszobor feltárásával a 2020-as év legjelentősebb régészeti felfedezését tették. Az újonnan talált szarkofágok az újbirodalom idejéből, az i.e. 16-15. századból származnak.

A most megtalált halotti templomot Nerit királynő, II. Teti, az óbirodalmi hatodik dinasztia első fáradójának felesége tiszteletére építették – közölte Zahi Havasz neves egyiptomi ókorkutató, a feltárást végző egyiptomi régészcsoport vezetője. Havasz szerint a felfedezés új információkkal szolgál Szakkara történetéről az újbirodalom idején.

Az egyik újonnan megtalált szarkofág – Fotó: Zahi Havasz / Facebook
Az egyik újonnan megtalált szarkofág – Fotó: Zahi Havasz / Facebook

Az egyiptomi hatóságok már a 2020-as év felfedezésének bejelentésekor kiemelték, hogy Szakkara még távolról sem fedte fel minden titkát. A régészek többek között egy nagy koporsógyártó műhely felfedezését remélik a közeljövőben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!