Megkezdődött az elvándorlás a Whatsappról

2021. január 12. – 21:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megugrott a rivális csetelős appok népszerűsége, miután a Whatsapp múlt héten értesítést küldött a felhasználóinak, hogy ha február 8-ig nem fogadják el az új felhasználási feltételeket, akkor nem fogják tudni tovább használni a szolgáltatást – írja a BBC. A felháborodást az váltotta ki, hogy az új feltételek elfogadásával az app 2 milliárd felhasználója hozzájárul, hogy a Whatsapp megossza az adatait anyacégével, a nem éppen a megnyugtató adatkezelési gyakorlatáról ismert Facebookkal. (Az adatmegosztással kapcsolatos változás az Európai Unió országaira és az Egyesült Királyságra nem vonatkozik.)

A bejelentéssel, illetve az azt követő felzúdulással a Whatsapp fő riválisai jártak jól. Csetelésre alkalmas szolgáltatásból persze rengeteg van, fő rivális alatt itt most azokat értjük, amelyek kifejezetten a biztonságra és az adatvédelemre helyezik a hangsúlyt. A két legismertebb ilyen a Signal és a Telegram, és a napokban mindkettőnek jelentősen megugrott a felhasználószáma.

A trendeket jól mutatja az az eset, amikor a Whatsappról szóló első hírek után Elon Musk Tesla- és SpaceX-vezér különösebb kommentár nélkül kiírta Twitterre azt a két szót, hogy „Use Signal”, azaz használjatok Signalt, majd a nevezett szolgáltatás nem sokkal később jelentette, hogy a rájuk zúduló tömegtől lehalt a regisztrációhoz szükséges visszaigazoló kódot küldő szerverük.

A Signalnál azóta új szervereket állítottak hadrendbe, és helyreállt a rend, de az érdeklődés továbbra is rekord magasságban jár. A Sensor Tower nevű elemzőcég adatai szerint a Whatsapp-bejelentés előtti héten világszerte 246 ezren töltötték le a Signalt. Az utána következő héten 8,8 millióan. A Telegramnál is hasonló trend figyelhető meg, 6,5 millióról 11 millióra ugrott az új letöltők száma. Mindeközben a Whatsapp letöltései 11,3 millióról 9,2 millióra estek vissza. Mindez persze nem azt jelenti, hogy félteni kellene a Whatsappot, a gigantikus felhasználói bázisukat jó eséllyel nem fogja különösebben megviselni a lemorzsolódás, a riválisok ugyanakkor megerősíthetik a pozíciójukat.

A Signal számít a biztonsági szakértők és az adatvédelmileg tudatos felhasználók zsinórmértékének, szokás róla mondani, hogy Edward Snowden is ezt ajánlja. A cég nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél kevesebbet tudjon a saját felhasználóiról. Az app által használt végpontok közötti titkosítási protokoll annyira elismert, hogy több más alkalmazás titkosítása is ezen alapul – például a Whatsappé. A Telegram szintén népszerű megoldás, bár a szakértők általában egy fokkal kevésbé ajánlják, mert a Signallal ellentétben nem nyílt forrású.

A Whatsapp szerint a Facebookkal megosztandó adatokban nem lesznek benne az üzenetek vagy a hívásnaplók. Benne lesznek viszont

  • a telefonszámok és más, regisztrációkor megadott adatok, például a nevek;
  • a felhasználó telefonjának technikai adatai, mint a készülék gyártója, modellje és a mobilszolgáltató;
  • a felhasználó tartózkodási helyét felfedő IP-címek; illetve
  • a Whatsappon keresztül végrehajtott fizetések.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!