A karantén és a járvány a duplájára emelte a nethasználatot az Egyesült Királyságban

2020. december 30. – 18:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Királyságban 2020-ban több mint kétszeresére nőtt az internethasználat, miután az emberek a járványügyi korlátozások és a karantén miatt sokkal több időt töltenek otthon, írja a BBC.

Az Egyesült Királyság szélessávú internethálózatának nagy részét üzemeltető Openreach adatai szerint a legforgalmasabb nap idén december 26., azaz karácsony másnapja volt.

Ez a nap Angliában hagyományosan egyrészt szabadtéri programokkal, például a hideg tengerbe való jelmezes és részeg berohangálással, illetve a nem megfelelő karácsonyi ajándékok visszacserélésével telik (Boxing Day), miután ilyenkor már sok üzlet is kinyit. Idén azonban a szigorú járványügyi korlátozások miatt az emberek nem nagyon mehettek sehova.

Az Egyesült Királyságban az Openreach üzemelteti azokat a hálózatokat is, amelyeket sok más szolgáltató, köztük a British Telekom vagy a Sky is használ.

Az Openreach ügyfelei idén 50 ezer petabájt adatot fogyasztottak, szemben a 2019-es 22 ezerrel (1 petabájt kb. 1 milliárd megabájt). Egy felhasználó átlagosan napi 9 gigabájt adatot használt fel. Karácsony másnapján rekordnak számító 210 petabájtot használtak fel a hálózaton.

Az év második legforgalmasabb napja november 14. volt, amikor az Amazon Prime két élő rögbimérkőzést közvetített.

Az adatokból látszik, hogy a nagyobb internethasználathoz 2020-ban nemcsak a hagyományos netes böngészés és streamelés, de a több élő sportközvetítés, a több online játék, a sok otthoni munka és a családtagokkal való gyakori online kapcsolattartás is hozzájárult.

A statisztikákban látható adatcsúcsok azt mutatják, hogy például nagyon megdobták a nethasználatot a PlayStation-, a PC- és Xbox-játékok, köztük a Call of Duty és a Fortnite frissítései.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!