Mikroműanyagot találtak még meg nem született csecsemők méhlepényében

2020. december 22. – 15:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mikroműanyag részecskéket találtak meg nem született csecsemők placentájában, azaz méhlepényében – írja a Guardian. Még nem tudni, hogy milyen egészségügyi hatásuk van a részecskéknek, de kutatók attól tartanak, hogy olyan anyagokat hordozhatnak, amelyek kiválása hosszú távon károsíthatja az emberek szervezetét, felboríthatja a magzat fejlődését. A mikroműanyagot valószínűleg az anya lélegezte be vagy fogyasztotta el a terhesség alatt.

A részecskéket négy olyan anyától vett mintában találták, akik végül egészséges gyerekeket szültek. A méhlepény anyai és gyermek felőli részén is találtak részecskéket, valamint a membránban, amiben a magzat fejlődik. Bár csak a méhlepények 4-4 százalékát vizsgálták, így is egy tucat részecskét találtak – tehát a valós számuk sokkal magasabb lehet.

A 10 mikronnyi (0,01 milliméteres) részecskék kék, piros, narancssárga vagy rózsaszínre voltak festve, és valószínűleg csomagolásból, festékből vagy kozmetikai és testápolási termékekből származtak. Elég aprók voltak ahhoz, hogy bekerüljenek a véráramba, így juthattak el a babákba. A kutatók ezt utólag már nem tudták megállapítani.

„Olyan, mintha egy kiborg-csecsemő születne: már nem csak emberi sejtekből van, hanem biológiai és szervetlen anyagok keveréke”

– mondta Antonio Ragusa, a San Giovanni Calibita Fatebenefratelli római kórház szülész-nőgyógyász osztályának igazgatója, a kutatás vezetője. Az eredményeiket az Environment International című szaklapban publikálták.

A szülések levezetésénél a kórházi dolgozók nem használtak műanyagot, nehogy véletlenül beszennyezzék a méhlepényt vagy a babát. Pamutkesztyűket és pamutból készült törlőkendőket használtak.

A tanulmányt azzal zárták, hogy mivel a méhlepénynek hatalmas szerepe van a magzat fejlődése során, a potenciálisan kártékony részecskék jelenléte aggodalomra ad okot. A kutatók szerint a részecskék jelenléte akár a magzat növekedését is meggátolhatja. Két másik nő is részt vett a kutatásban az ő méhlepényeikben nem találtak műanyagot. Ennek sok oka lehet, például fiziológiás vagy étrend- és életmódbeli különbségek.

Már tudjuk, hogy az emberek sok mikroműanyagot visznek be a szervezetükbe. Októberben mi is írtuk, hogy egy tanulmány szerint naponta egymillió részecske jut a csecsemők szervezetébe a műanyag cumisüvegekből. 2019-ben az is kiderült, hogy a a méhlepény magzati részén is megtalálhatóak az anya által belélegzett légszennyező anyagok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!