Az USA-ban engedélyezték, hogy génmódosított disznókat használjanak fel a hús- és gyógyszeriparban

2020. december 15. – 09:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) engedélyezte, hogy a hús- és gyógyszeripar feldolgozzon egy génmódosított disznótípust – írja a Verge. A Revivcor által kifejlesztett disznó az első génmódosított állat, amit egyszerre találtak emberi fogyasztásra alkalmasnak és a gyógyszeripar számára is hasznosnak.

A génmódosítás hatására a disznókban nem található meg az alfa-gal cukor, ami sokaknál súlyos allergiás reakciókat okozhat – így lett a nevük GalSafe disznó. Az alfa-gal cukor sok emlősben megtalálható, és egy kullancscsípés hatására kialakulhat elenne húsallergia (alfa-gal allergia – AGA). Bár az FDA még vizsgálja, hogy a speciális állatok valóban biztonságosak-e a húsallergiásoknak, a népesség többi része számára fogyaszthatónak nyilvánították.

A gyógyszeriparban például gyógyszerek gyártására használhatják fel a GalSafe disznókat. Egy általános vérhígítót például állati szövetből szoktak kivonni, és így ez a gyógyszer az AGA-soknak is biztonságos lehet. Mivel beültetés közben az alfa-gal cukor miatt néha a szervezet elutasítja az állati eredetű szerveket, a GalSafe disznók ezen a téren is hasznosak lehetnek – bár ezt még vizsgálják.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!