Szintetikus pálmaolaj mentheti meg a borneói törpeelefántot és az orangutánt

2020. december 15. – 13:35

frissítve

Szintetikus pálmaolaj mentheti meg a borneói törpeelefántot és az orangutánt
Louis Masai falfestménye Londonban, ami azt illusztrálja, hogy mekkora veszélyt jelent a pálmaolaj az orangutánokra – Fotó: Niklas Halle'n / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kutatók szintetikus pálmaolajpótlékon dolgoznak, hogy visszaszorítsák a pálmaolajipar környezetszennyezését – írja a BBC. Sokrétűsége miatt a pálmaolaj megtalálható élelmiszerektől kezdve a samponokig rengeteg hétköznapi cikkben, így az anyag iránti kereslet is magas: a WWF szerint az emberiség 2050-re 260-450 millió tonna pálmaolajat használ majd.

Ennek azonban súlyos ára van: a pálmaolaj-ültetvények az őserdők rovására terjeszkednek, ami erdőirtáshoz és -égetéshez vezet. Emiatt sok állat kénytelen elhagyni az otthonát, így veszélyesen csökken a Föld orangután- és borneói törpeelefánt-populációja.

Több biotechnológiai cég is azon dolgozik, hogy előállítsanak egy olyan anyagot, aminek gyártásához nem kell erdőket kiirtani, de ugyanolyan változatosan fel lehet használni, mint a pálmaolajat.

Ezt leggyakrabban fermentációval akarják elérni. Van, ahol génmódosított mikrobákat használnak, amik ételmaradékból és ipari melléktermékből olyan anyagot állítanak elő, ami hasonlít a pálmaolajhoz. Ezek a kísérletek még a prototípus fázisában vannak, de több nagy pálmaolaj-felhasználó is érdeklődik a szintetikus lehetőségek iránt.

Bár környezetvédelmileg elsőre úgy tűnhet, hogy a szintetikus pálmaolaj megváltást jelentene, rengeteg akadály áll még a termék előtt. Ha valóban olyan hasznos lesz, mint az igazi olaj, akkor is fennáll az esélye, hogyan sokan nem akarnának olyan fagyit vagy kenyeret enni, amihez szintetikus pálmaolajat használtak, mert félnek a génmódosítástól.

Egyelőre nagyobb esélye van annak, hogy a tisztítószerekben terjedjen el a használata, de ebben az eseteben nem tud eléggé elterjedni ahhoz, hogy valóban segítsen az erdők megóvásában.

Emellett egyelőre jelentősen drágább is, mint a pálmaolaj, aminek a kinyerésében már igen hatékony az emberiség. A legoptimistább forgatókönyv szerint is háromszor olyan drága lenne egy egység szintetikus pálmaolaj előállításának a költsége, mint egy egység igazi olajé. A pálmaolajipar képviselői is figyelik ezeket a fejlesztéseket, de arra figyelmeztetnek, hogy a csak szintetikusra való átállás akár nagyobb problémákhoz is vezethet.

Indonéziában jelenleg 4,5 millióan élnek a pálmaolajgyártásból. Előfordulhat, hogy ha más terményre kell váltaniuk, akkor egy olyat választanak, ami még területigényesebb, mint a pálmaolaj, tehát felgyorsulhat az erdőirtás.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!