1880 óta a mostani volt a második legmelegebb november a Földön

2020. december 15. – 10:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei volt a második legmelegebb november a Földön a mérések dokumentálása, 1880 óta, jelentette az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

A szárazföld és az óceánok felszín fölött mért, kombinált globális átlaghőmérséklete 2020 novemberében 0,97 Celsius fokkal haladta meg a 20. század 12,9 Celsius fokos átlagát. A NOAA megállapítása szerint ez volt a második legmelegebb november a mérések nyilvántartása óta. A rekordot 2015 novemberében mérték, amikor a globális átlaghőmérséklet 1,01 Celsius fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál, írja összefoglalójában az MTI.

A tíz legmelegebb novembert 2004 óta mérték, az öt legmelegebb novembert pedig 2013 óta jegyezték fel.

Az idei november egyúttal a 44. az egymást követő novemberek és a 431. az egymást követő hónapok sorában, amelyeknek hőmérséklete – legalábbis nominálisan – meghaladta a 20. századi átlagot.

A NOAA jelentése szerint rekordmeleg novemberi hőmérsékleteket észleltek minden kontinens egyes részein és minden nagy óceán egyes térségeiben. A legkiugróbb adatok Alaszka nyugati és északi részéről, Észak-Európából, Észak-Ázsiából, Ausztráliából, Dél-Amerika egyes területeiről, a Csendes-óceán északi részéről, a Bering-tengerről és az Antarktisz egyes nyugati területeiről érkeztek.

A hivatal jelentése szerint az Antarktisz egyes nyugati területein a hőmérséklet legalább 3 Celsius fokkal haladta meg az átlagot novemberben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!