A britek bemutatták a világ legmodernebb vadászgépét

2020. december 15. – 18:43

A britek bemutatták a világ legmodernebb vadászgépét
Fotó: British Royal Air Force

Másolás

Vágólapra másolva

Persze egyelőre csak fantáziaképen. A Tempest a 2030-es években áll hadrendbe, és minőségi ugrás lesz az F22-esek és F35-ösök után – legalábbis az ígéretek szerint.

A brit légierő egy virtuális sajtóeseményen árult el részleteket a Tempest nevű, fejlesztés alatt álló vadászgépről, amivel kapcsolatban azt ígérik, minőségi ugrást mutat majd be a mai, ötödik generációs harci repülőkhöz képest. Ilyenből egyébként minössze négy van ma a világon, az amerikai F-22 és F-35, az orosz Szu-57, és a kínai J-20.

Forrás: BAE Systems
Forrás: BAE Systems

A Tempest projektről 2018 óta lehet tudni, de a puszta létezésén felül igazából nem sokat. A gépen a BAE Systems hadiipari óriáscég dolgozik, a hajtóművet a Rolls-Royce gyártja a fejlesztésben részt vesz még a Leonardo, és az MBDA. A gépről hatodik generációs vadászként beszélnek, de ez a szaksajtó szerint inkább marketinges kifejezés egyelőre, mint technológiai szabvány – valójában senki nem fektette még le, mit kell tudnia egy vadászgépnek ahhoz, hogy már az új kategóriába essen, ne az 5. generációsok közé. Korábban voltak ilyen, ha nem is kőbe vésett, de általánosan elfogadott kritériumok, amik új generációt nyitottak, mint az infravezérelt fegyverzet, a hangsebesség túllépése, vagy a lopakodó képesség.

A Tempest az ígéretek szerint a 2030-as évtized közepe táján lép majd hadrendbe, és tulajdonképpen egy repülő szuperszámítógép lesz. A gép számítógépes rendszerét építő Leonardo szerint egy mai nagyváros teljes internetes adatforgalmának megfelelő adatot tud majd feldolgozni a gép agya, és ezzel a pilótának példátlan segítséget nyújt a harci helyzet értékelésében. A rendszer része lesz egy minidrónokból álló raj is, amik felderítő, támadó, de akár önfeláldozással járó védekező funkciót is belölthetnek, ha beérkező rakéták útjába kell állniuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!