Meghalt Chuck Yeager

2020. december 8. – 08:13

frissítve

Meghalt Chuck Yeager
Egy 1995-ben készült kép Chuck Yeagerről. Fotó: USAF / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kilencvenhét évesen meghalt Chuck Yeager dandártábornok, az Amerikai Egyesült Államok hadseregének egyik leghíresebb pilótája. A halálhírt a felesége, Victoria erősítette meg a CNN-nek.

„Amerika legnagyszerűbb pilótájának hihetetlen élete volt, és az utolsó pillanatáig méltósággal élt”

– írta a Twitteren.

Ő volt az első ember, aki átlépte a hangsebességet egy X-1-es repülőgéppel 1947 októberében, de ezt csak 1948-ban hozták nyilvánosságra. Egy barátja, John Nicoletti úgy fogalmazott, hogy „miután Yeager áttörte a hangsebességet, mindannyian tudtuk, hogy mostantól előttünk is szabad a pálya, nincsenek határok”. Elképesztően bátor embernek nevezte, aki mindig keményen dolgozott.

Charles Elwoo Yeager 1923-ban, a nyugat-virginiai Myrában született, de Hamlinben, egy közeli faluban nőtt fel, és ott járt iskolába is. A középiskola után csatlakozott a légierőhöz, hogy a második világháborúban harcolhasson; a fiatal fiú maximalizmusára korán felfigyeltek az ottani pilóták. „Apám arra nevelt, hogy mindig fejezzem be, amit elkezdtem. Ha belegondolok, ez a mentalitás egész életemben elkísért” – mondta egy interjúban.

Több száz bevetésen repült, és több mint egy tucat kitüntetést és érdemérmet szerzett. Ő képezte ki a NASA legendás űrhajósait, de soha nem járt az űrben. Nem tartja magát hősnek: ő csak a kötelességét teljesítette, olvasható a 2013-ban Indexre írt cikkünkben.

Az MTI felidézte, hogy történelmi jelentőségű teljesítménye több hollywoodi produkciót inspirált, ezek közül a leghíresebb a Philip Kaufman rendezte Az igazak című film.

Az 1983-as alkotás azokat a pilótákat követi nyomon, akiket kiválasztottak az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Mercury-programjának asztronautáivá. A filmben Sam Shepard alakítja Yeagert, aki egy kis szerep erejéig maga is felbukkan a produkcióban. Fred Ward, Dennis Quaid, Ed Harris és Scott Glenn alakította a többi főszereplőt, a film négy Oscar-díjat is nyert 1984-ben.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!