Újra a Coca-Cola, a Pepsi és a Nestlé a világ legnagyobb műanyagszennyezői

2020. december 7. – 16:55

Másolás

Vágólapra másolva

Már harmadik éve a Coca-Cola, a Pepsi és a Nestlé a Föld legnagyobb műanyagszennyezői, a Break Free From Plastic nevű környezetvédő mozgalom éves jelentése szerint a három cég egyáltalán nem fejlődött a műanyagszennyezésük terén, írja a The Guardian.

A vizsgálatot idén közel 15 ezer önkéntes végezte 55 országban. Ebben összesen 346 494 darab műanyagszemetet vizsgálták át, amiknek 63 százalékán valamilyen márkajelzés volt.

Ebben a legelső helyen továbbra is a Coca-Cola áll, miután az ő műanyag palackjaikat találják meg leggyakrabban szétdobálva, például tengerpartokon, folyókban, parkokban a vizsgált 55 országból 51-ben. Rosszabbul áll, mint a Pepsi és a Nestlé együttvéve: a Coca-Cola márkáit 13 834 darab műanyagszeméten azonosították, a PepsiCo márkáit 5155-en, a Nestlé márkáit pedig 8633 szeméten.

Közben a Coca-Cola továbbra is ragaszkodik a műanyag palackokhoz: idén ugyanis bejelentették, hogy azért nem hagyják el a műanyagot, mert az népszerű a fogyasztók körében.

A Coca-Cola reagált a felmérésre, miszerint ők azt vállalták, hogy 2030-ig minden palackjuk visszaváltható lesz. A PepsiCo is reagált, állításuk szerint ők meg azt vállalták, hogy 2025-ig 35 százalékkal csökkentik a nem újrahasznosított műanyagok használatát. A Nestlé pedig azt mondta, ők jelentős haladást értek el az ügyben, 2025-re pedig szeretnének száz százalékban újrahasznosított csomagolásokat használni. A cég szerint jelenleg úgy állnak, hogy a csomagolóanyagaik 87 százaléka, a műanyag csomagolásaiknak pedig 66 százaléka újrahasznosítható.

Az idei felmérésből egyébként az is kiderült, hogy a leggyakoribb műanyag szeméttípus a kis kiszerelésű termékek, mint a kechup, kávé és a sampon, aztán a cigicsikkek és a műanyagpalackok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!