Bíztatóak az univerzális influenzavakcina első tesztjei, évekre is védettséget adhat minden vírustörzs ellen

2020. december 7. – 22:34

Bíztatóak az univerzális influenzavakcina első tesztjei, évekre is védettséget adhat minden vírustörzs ellen
Fotó: Takashi Ozaki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bíztató eredményeket hozott az univerzális infulenzaoltás első, embereken végzett tesztje. Az amerikai kutatók a Nature Medicine szaklapban közölték az eredményeiket: úgy tűnik, az oltóanyag erős immunválaszt vált ki a beoltottakból, a mellékhatásai pedig nem vészesebbek mint a hagyományos influenzaoltásoké.

Az influenza vírusa hírhedt arról, hogy gyorsan mutálódik. Mivel minden szezonban más törzs terjed el, folyton ismételni kell az oltásokat is, mert egy év alatt a mutációkkal a vírus kicselezi az előző törzs ellen felkészített immunrendszert. Elméletileg lehetséges egy oltásba több vírustörzset is beletenni, de a végtelenségig nem lehet ezt bővíteni az exponenciálisan szaporodó gyártási, tesztelési és logisztikai problémák miatt.

A New York-i Icahn School of Medicine egyetem kutatói új trükköt vetettek be az univerzális vakcina kifejlesztésekor. Az eddigi oltások az emberi immunrendszer működését lemásolva a vírus felületén levő, gomba formájú tüskék fehérjéivel tanították be a szervezetet a vírus felismerésére, illetve az ellenanyag termelésére. Csakhogy szerencsétlenségünkre pont ezek a „gombafejek” a vírus legszaporábban mutálódó részei. A mutációk miatt pedig a szervezetünk teljesen új vírusnak hiszi a következő évi influenzát, és újra védtelen lesz ellene.

Az új kutatás a gombaformák „szárait” célozza meg, innen vesz ki fehérjéket. Alapban ezek a fehérjék hidegen hagyják az immunrendszert, de a kutatók speciális kiméra-vírusokat építettek a madárinfluenza, és az emberi influenza kórokozóiból, az egyiktől kölcsönözve a gombák fejeit, a másiktól a szárait. Az immunrendszer egy ilyen szörnyszülöttre úgy reagál, hogy – mivel a madárinfluanzával szemben nem tud mit tenni – ellenanyagok termel a gombaszárakban levő fehérjék alapján, amikre alapban nem sok figyelmet fordítana.

Ez hát az alapelv, amire támaszkodva elkészülhet az univerzális vakcina – a gombák szárai ugyanis az összes emberi influenzatörzsnél nagyjából hasonlítanak, és ami még fontosabb, elég lassan mutálódnak. A kutatók szerint az így kiváltott, minden vírustörzsre érvényes védelem több évig is kitarthat. Az eddigi kísérletekben azonban leginkább csak a vakcina biztonságosságát, és az esetleges mellékhatásokat figyelték, aránylag kis mintákon (a mostani teszt 66 alannyal futott) – még rengeteg további vizsgálatra van szükség, hogy élesben elkezdhessék oltani a lakosságot vele.

(NBC News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!