Visszafordíthatja az öregedést a hiperbár oxigénterápia

2020. november 23. – 13:32

Másolás

Vágólapra másolva

A hiperbár oxigénterápia (HBOT) egészséges idősödő felnőtteknél megállíthatja a vérsejtek öregedését, és megfordíthatja az öregedés folyamatát – írja az MTI a Tel-Aviv-i Egyetem (TAU) és az izraeli Samír kórház közös kutatására hivatkozva.

A kutatók 35 egészséges, 64 éves, vagy annál idősebb személynek 60 hiperbár oxigénkezelést adtak 90 napos időtartam alatt. A kutatásban résztvevőktől vérmintákat vettek a terápia előtt, alatt és után, valamint egy kis idővel a kezeléssorozat befejezése után.

A kezelés már több száz éve létezik, az első túlnyomásos kamrát 1662-ben építették. Az USA-ban 1940-től gyakran használták a katonaság búvárbalesetei után kezelésként, de az amerikai hatóságok 13 betegség kezelésére adott engedélyt a módszernek. Itthon is hozzáférhető a terápia, de átlagosan több tízezer forintba kerül.

HBOT egy bangkoki kórházban – Fotó: Apichart Jinakul / Bangkok Post / AFP
HBOT egy bangkoki kórházban – Fotó: Apichart Jinakul / Bangkok Post / AFP

A Tel-Aviv-i tudósok a vérben lévő különböző immunsejteket vizsgálták, és összehasonlították az eredményeket. Azt figyelték meg, hogy hiperbár, vagyis túlnyomásos kamrában eltöltött idő miként hat az öregedéssel és annak betegségeivel kapcsolatos két fő folyamatra: a telomerek hosszára (minden kromoszóma mindkét végén elhelyezkedő védőrégiók) és az öreg és rosszul működő sejtek felhalmozódására a szervezetben.

Az Aging című tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmányuk szerint a vérben megtalálható immunsejtekre figyeltek, és megállapították, hogy a telomerek akár 38 százalékkal is hosszabbá váltak a kezeléstől, miközben akár 37 százalékkal csökkent az öregedő sejtek jelenléte.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kezelések két fő szempontból valójában megfordították az öregedés folyamatát: a telomerek 20-38 százalékkal hosszabbak lettek, noha elméletileg rövidülniük kellett volna az idő előrehaladtával, és sejttípustól függően jelentősen, 11-37 százalékkal csökkent az öregedő sejtek százalékos aránya a teljes sejtpopulációban.

A kutatást Sáj Efrati professzor, a TAU orvosi és neurológiai karának professzora, egyben a Samír kórház hiperbár orvosi központjának alapító-igazgatója, valamint Amir Hadanny, a központ kutatási igazgató-orvosa vezette.

Efrati hangsúlyozta, hogy míg korábban elsősorban fejsérülteknél, agyvérzésen átesett betegeknél figyelték a hiperbar oxigénkamra hatását, ezúttal egészséges idős emberek voltak az alanyok, s náluk kutatták, hogy az ilyen kezelések képesek-e lelassítani, leállítani vagy akár megfordítani a normális öregedési folyamatot a sejtek szintjén.

Jelenleg elsősorban a telomer rövidülését tekintik az öregedés biológiai alapjának, ezt próbálják hosszabbítani gyógyszerekkel, életmód-változtatással és intenzív testmozgással. A Tel-Aviv-i kutatók bebizonyították, hogy hasonló hatást lehet elérni HBOT terápiával is, az öregedés visszafordítható legalábbis az alapvető sejtmolekuláris szinten.

Júliusban ugyanez a kutatócsoport arra az eredményre jutott, hogy a HBOT hatására javultak az egészséges, idős tesztalanyok kognitív funkciói. A kezelés egyre népszerűbb, ám az amerikai élelmiszer- és gyógyszerszerügyi hatóság szerint több olyan betegség és állapot kezelésére is ajánlják egyes intézmények, amiknél nem bizonyított, hogy hatásos vagy biztonságos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!