Medvék arcát felismerő mesterséges intelligenciával segíthetik az állatok megfigyelését

2020. november 11. – 21:10

Másolás

Vágólapra másolva

A természetvédők segítésére fejlesztette ki szabadidejében a Szilícium-völgy két fejlesztője azt a mesterséges intelligenciát, ami segít felismerni a medvék arcát, hogy így nyomon lehessen követni az egyes állatokat, írja a NY Times.

Ed Miller és Mary Nguyen munka után, este dolgoztak a medvék arcát felismerő programon. Ahogy ők mondták,

úgy láttuk, az arcfelismerő programok sokat segítettek az emberek esetében, arra gondoltunk, a medvéknél miért ne tudna?

Két biológus, a British Columbia Knight Inletnél dolgozó Melanie Clapham és a Victoria Egyetem kutatója, Chris Darimont is ezen gondolkoztak, így végül négyen együtt kezdtek el dolgozni a programon. Eredményeikről az Ecology and Evolution folyóiratban számoltak be, ahol azt írták, a BearID projekt világszerte segíthet a természetvédőknek, hogy követni tudják a medvepopulációk egészségi állapotának változását. Hozzátették, a mesterséges intelligencia akár más állatoknál is működhet.

A tanulási program elején közel 4000 fényképet vizsgáltak meg, majd egyesével kiemelték a medvék orrát, szemét és fülét, hogy a program megtanulhassa felismerni azokat. A rendszer több mint 3000 kép tanulmányozása után már 84%-os pontossággal ismerte fel az állatok arcát. Clapham hozzátette, a program az emberi idegrendszerhez hasonlóan téved,

Azoknál a medvéknél, amiket én összekevertem, azoknál általában a rendszer is megzavarodott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!