Megtaláljuk-e a Marson a földönkívüli élet titkát? 18 órától Kereszturi Ákos előadása a Telexen!

2020. november 6. – 16:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Extrém életformák, szokatlan túlélési stratégiák, minden korábbinál precízebb műszerek – csak néhány példa, amiben a Mars űrszondás kutatása segítette a Földön kívüli élet keresésének stratégiáját, fejlesztését. Az elmúlt fél évszázadban a vörös bolygó megértésének igénye és az élet utáni nyomozás biológusok, geológusok, vegyészek és fizikusok hadát késztette kutatásra. A Mars rámutatott, milyen környezetben pusztulnak el vagy maradnak fenn a szerves molekulák, hogyan alkalmazkodnak a szélsőséges körülményekhez szokott élőlények a hideghez és tápanyagszegénységhez.

Míg a Földön 4 milliárd éves ásványokat is alig találni, a Marson ilyen korú üledékes rétegsorok is akadnak. Laborvizsgálatok során az Atacama-sivatagban vagy az Antarktisz völgyeiben korábban nem sejtett környezetben találtak életformákat, miközben a következő Mars-szondák műszereit tesztelték. A Mars egy Föld-típusú bolygó fejlődésének olyan korai időszakába enged betekintést, amelyet saját otthonunkban csak nagyon korlátozottan vizsgálhatunk – pedig ebben a korszakban született meg az élet.

Az MTA egész novemberben tartó rendezvénysorozata, a Magyar Tudomány Ünnepe egyik legizgalmasabb előadása erről a témáról szól. Az előadó Kereszturi Ákos planetológus, a Csillagászati és Fizikai Kutatóközpont Csillagászati Intézetének tudományos főmunkatársa, akinek kutatási területe a szilárd felszínű égitestek formakincsének, geológiájának és geomorfológiájának vizsgálata. A tudományünnep programjait az MTA Youtube-csatornáján lehet követni, de a kiemelt előadásokat az esemény médiapartnereként itt a Telexen is közvetítjük:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!