Ezzel a rövid játékkal a covidos álhírek nagymesterévé válhat

2020. október 22. – 14:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Cambridge Egyetem új játékával képezhetjük magunkat az álhírek ellen – írja az Urbanlegends.hu. Az 5-10 perces Go Viral az egyetem és a brit kormány közös munkája, és az a célja, hogy a játékos egy tudatos álhírterjesztő bőrébe bújva megtanulja felismerni a közösségi oldalakon terjedő fake news-t.

A játék során példákon át megtanulhatjuk, hogy épül fel egy jó álhír, majd mi is összerakhatjuk a sajátunkat. A cél az, hogy minél hihetőbbnek tűnjünk, és hogy minél több lájkot szedjünk össze. A végén pontot kapunk a teljesítményünkre, és megtudjuk, a játékosok hány százalékánál vagyunk ügyesebb / károsabb kamuhír-gyártók.

A tudományos források (még ha kitaláltak is) hitelesebbé teszik az álhíreket – Fotó: Go Viral / Cambridge University
A tudományos források (még ha kitaláltak is) hitelesebbé teszik az álhíreket – Fotó: Go Viral / Cambridge University

A játék bemutatja a jó álhírek három alappillérét: az emberek érzelmeire kell hatnia, hitelesnek kell tűnnie – még ha ehhez saját kamuszakértőket is kell kitalálnunk – és egy összeesküvést kell bemutatnia. Ha mindhármat kipipáltuk, a gyorsan fogyasztható és egyértelmű bűnbakra mutató összeesküvés-elméletek hamar szárnyra kelnek.

Az egyetem célja az, hogy az embereket felkészítsék az ilyen jellegű tartalmakra, hogy könnyebben felismerjék és elkerüljék azokat. Az előző játékuk, a Bad News nagyon hasonló volt, bár az tágabban foglalkozott az álhírekkel. A játékhoz csatolt tanulmányuk alapján csak egy kör végigjátszása is 21 százalékkal csökkentette az álhírekbe vetett bizalmat (szemben a kontrollcsoporttal).

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!