Magyarországon is megtinderesedett a Facebook

2020. október 22. – 07:28

frissítve

Magyarországon is megtinderesedett a Facebook
A Facebook az USA-ban gerillareklámokkal hirdette a Facebook Datinget – Fotó: Bastiaan Slabbers / NurPhoto / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön hajnalban elindult Magyarországon a Facebook társkeresője, a Facebook Dating – derült ki a közösségi oldal sajtótájékoztatóján. A szolgáltatás tavaly szeptember óta már 20 országban elérhető volt, de ma bővült a kör, Európa több országával együtt már mi is kipróbálhatjuk a Facebook válaszát a Tinderre és a számtalan egyéb társkereső alkalmazásra. A funkció fokozatosan jelenik majd meg a telefonos Facebook alkalmazásban, de nem mindenkinek egyszerre.

Az elmúlt egy évben az eredeti 20 országban 1,5 milliárd pár talált egymásra.

A Dating az alap Facebook alkalmazásban elérhető, külön lehet jelentkezni rá. Senkinek nem lesz rögtön Dating-felhasználója, külön be kell jelentkezni és fel kell építeni a potenciális partnerek felé mutatott profilt. Csak az csatlakozhat a társkeresőhöz, aki még nem rúgta össze a port a Facebookkal, legalább 18 éves (a profilja szerint), és letöltötte a Facebook alkalmazás legfrissebb verzióját.

A szolgáltatás a felhasználók tartózkodási helye, megadott érdeklődési köre és facebookos tevékenysége alapján ajánl majd lehetséges párokat. Közvetlen barátaink nem ugranak majd fel, de a barátok barátai és környékbeli felhasználók igen. Ettől függetlenül, ha valaki egy közvetlen ismerősével jönne össze legszívesebben, hozzáadhatja szíve maximum kilenc választottját a facebookos ismerősei vagy Instagram-követői közül a Secret Crush, azaz Titkos Kedvenc listájához. A másik nem fogja megtudni, hogy pontosan kinek a titkos szerelme, de kap egy értesítést, hogy felkerült valakinek a listájára. Ha két ember egymás jelöli meg Titkos Kedvencként, a Dating szól mindkettőnek, és mehet a szorosabb ismerkedés.

Titkos Kedvencet az ismerőseink és az Instagram követőing közül választhatunk – Fotó: Facebook
Titkos Kedvencet az ismerőseink és az Instagram követőing közül választhatunk – Fotó: Facebook

Bár a legnépszerűbb társkeresőknél a jobbra-balra húzás a bevett udvarlási módszer, a Facebook ezt teljesen elengedi: lájkolni lehet egy felugró jelöltet, vagy akár rögtön a profilján kommentelni. A sajtótájékoztatón többször is elmondták, hogy nem a szavak, hanem a tettek számítanak majd, ezért a Facebook- és Instagram-sztorijainkat is rádobhatjuk a profilunkra. Ez abban is segít, hogy kiszűrjük azokat a jelentkezőket, akik nem biztos, hogy igazi emberek (bár nem mindenki rak ki sztorikat, így ez nem egy bombabiztos módszer).

A facebookos tevékenység persze alapvetően meghatározza majd a Dating-élményt is. Hozzáadhatunk Facebook-csoportokat és eseményeket az érdeklődési köreinkhez, így például célzottan ismerkedhetünk olyanokkal, akik benne vannak ezekben a csoportokban / mennek ezekre az eseményekre, és szintén használják a Datinget.

Arra figyelni kell, hogy ugyan az üzeneteinket a Facebook állítása szerint nem olvassa majd, ha nem jelentjük azokat, a Dating-tevékenységünk is befolyásolja majd a Facebook-élményt.

Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, a sajtótájékoztatón a Facebook illetékesei nem nagyon akarták bővebben kifejteni, de azt beismerték például, hogy a randizáshoz beállított érdeklődésünk befolyásolhatja majd például a reklámokat, amiket a közösségi oldalon látunk. Csak a védett érdeklődési köröket nem használják fel erre, például a megadott nemi preferenciát vagy a vallási hovatartozást.

A Dating igyekszik a lehető legnagyobb közönséget kiszolgálni – Fotó: Facebook
A Dating igyekszik a lehető legnagyobb közönséget kiszolgálni – Fotó: Facebook

Virtuális randi

Ha két felhasználó lájkolta egymást, elkezdhetnek csetelni. Ehhez nem a Messengert használják, hanem a Dating saját csetalkalmazását, amiben keresztnevüket és profilképüket mutatják csak, és kizárólag szöveget küldhetnek.

Nem lehet képet, videót, hangüzenetet, képet, pénzt vagy linket küldeni.

Ez nagy könnyebbség, elvégre mind tudjuk, milyen képeket szoktak a kevéssé kifinomult, ám nagy önbizalmú férfi júzerek küldözgetni hasonló alkalmazásokban. A Facebooknál nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra, ezért rengeteg biztonsági tippel készültek az offline és online találkozókhoz. Ezenkívül bárkit lehet jelenteni és letiltani.

Ha mindkét fél úgy dönt, hogy kíváncsiak egymás valódi arcára, kezdeményezhetnek videóhívást, szintén a Dating felületén. Ez csak akkor indul el, ha mindketten beleegyeztek, és ez remek ismerkedési módnak tűnik így, hogy a világ jó része karanténban van. Ha valaki megtalálta a lelki társát, vagy pusztán megunta a Datinget, szüneteltetheti vagy törölheti a profilját – de vigyázat, az utóbbi végleges.

Azt nem győzték eleget hangsúlyozni, hogy semmilyen Dating-tevékenység nem nyilvános, így semmi nem kerül át onnan a Facebook-profilra. A Facebookot rendszeresen vádolják személyiségi jogok megsértésével, a felhasználók adatainak felhalmozásával és trösztösödéssel. Állításuk szerint a Dating teljesen GDPR-kompatibilis, és különben is, elég sok ilyen alkalmazás van, így nem lesz monopóliumuk.

Viszont a Dating teljesen ingyenes, és ha az egész bolygón elterjed, akkor gyakorlatilag a 0. perctől lesz 2,7 milliárd felhasználója. Közülük persze a legtöbben nem élnek majd a szolgáltatással, de mivel ingyenes, kényelmes és kéznél van, eléggé megnehezítheti a többi társkereső dolgát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!