Évente félmillió újszülött hal bele a légszennyezésbe

2020. október 21. – 10:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A légszennyezés miatt 476 ezer újszülött halt meg tavaly világszerte, elsősorban Indiában és Fekete-Afrikában – írja az MTI. Az adatok a 2020-as State of Global Air (SOGA) jelentésben szerepelnek, és két amerikai intézet – a Health Effects Institute és az Institute for Health Metrics and Evaluation – gyűjtötte őket össze. A tanulmány szerint az áldozatok kétharmada a főzésnél használt tüzelőanyag füstje miatt vesztette életét.

A dokumentum szerint több mint 116 ezer csecsemő életének első hónapjaiban halt meg a légszennyezés miatt Indiában, további 236 ezer pedig Afrikában.

A szerzők szerint összefüggés van aközött, hogy az anyák a terhesség alatt szennyezett levegőjű térben élnek, és aközött, hogy a csecsemők kisebb súllyal vagy koraszülötten jönnek a világra. Erre a kockázatra egyre több bizonyíték utal.

Dan Greenbaum, a Health Effects Institute elnöke szerint bár lassan és folyamatosan csökken a háztartások függése a rossz minőségű tüzelőanyagoktól, a használatukból eredő légszennyezés továbbra is kulcsfontosságú tényező a kisgyermekek halálában. Különösen a dél-ázsiai és a fekete-afrikai újszülöttek sorsát tartja aggasztónak.

A légszennyezés világszerte 6,7 millió ember halálát okozta 2019-ben, ez a negyedik vezető halálok a világban. A halálesetekre befolyással volt az új koronavírus-járvány, akárcsak a gazdasági és társadalmi problémák. A jelentésben azt írták, hogy a járványhelyzetben számos országban a társadalmi aktivitás visszaesése miatt – évek óta először – tapasztalható, hogy tiszta és csillagos az égbolt, ez a jelenség azonban rövid életű lehet.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!