Új szervet találtak az emberi torokban

2020. október 21. – 13:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig ismeretlen nyálmirigyeket találtak holland kutatók, miközben prosztatarák nyomai után kutattak – írja a Sky News. Eddig azt hitték, hogy az orr mögötti orrgarati területen csak mikroszkopikus nyálmirigyek vannak, de az új szerv, amit találtak, közel négy centiméter hosszú.

A Holland Rákintézet kutatói CT- és PET-vizsgálatok kombinációjával (PSMA PET-CT) prosztatarák nyomait keresték, ezért egy olyan radioaktív izotópot juttattak egy ember szervezetébe, ami rácsatlakozik a PSMA fehérjékre, amik sűrűn előfordulnak a rákos prosztatasejtekben.

Ez a fehérje a nyálmirigyekben is nagy számban megtalálható, így fedezték fel az új szervet, ami valószínűleg a torok felső, száj és orr közötti részének síkosításáért felelős. A közeli torus tubariusról angolul tubarial salivary glandnek nevezték el.

Hogy biztosra menjenek, a kutatók megvizsgáltak még száz beteget, és mindannyiukban megtalálták az új nyálmirigyet. Két holttest boncolása is megerősítette a felfedezést. Az új szerv megismerése akár kevésbé veszélyes rákterápiához is vezethet, ugyanis a kezeléseknél az orvosok igyekeznek a sugárzással elkerülni a nyálmirigyeket, mert ha azok megsérülnek, a beteg táplálkozási, légzési és beszédnehézségeket szenvedhet. Azonban hiába figyeltek eddig az ismert nyálmirigyekre, ha az újat viszont tovább sugározták, mert nem tudták, hogy ott van.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!