Hiába tömték be a repedést, még mindig szivárog a levegő a Nemzetközi Űrállomáson

2020. október 16. – 12:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

A tömítés elvégzése után sem szűnt meg, csak csökkent a levegőszivárgás a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) felfedezett repedésen át, és továbbra is csökken a nyomás az űrbázison – mondta Anatolij Ivanisin orosz űrhajós a földi irányítóközpontnak tett pénteki jelentésében.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által is élőben közvetített tanácskozáson Ivanisin azt javasolta, hogy megbízhatóbb tömítéssel próbálkozzanak, talán olyannal, amely keményebb anyagból készült. A szakértők azt mondták Ivanisin javaslatára, hogy megvizsgálnak minden szóba jöhető lehetőséget a probléma elhárítására, de arra kérték az asztronautákat, hogy ne siessék el a dolgot.

A Szojuz MS-17 űrhajó a 64-es expedíció legénységének tagjaival közeledik a Nemzetközi Űrállomáshoz 2020. október 14-énFotó: NASA
A Szojuz MS-17 űrhajó a 64-es expedíció legénységének tagjaival közeledik a Nemzetközi Űrállomáshoz 2020. október 14-énFotó: NASA

Az MTI emlékeztet rá, hogy a TASZSZ orosz hírügynökség augusztusban adott hírt arról, hogy szivárgást észleltek az ISS-en, és az amerikai-orosz legénység keresi azt a helyet, ahol elszökik a levegő. Először azt feltételezték, hogy a szivárgás az ISS amerikai szegmensében van, de később arra a következtetésre jutottak, hogy a Zvezda orosz modulban lehet ez a hely. Csütörtökön az ISS legénysége arról tájékoztatta a földi irányítóközpontot, hogy a szivárgás helye feltehetően az orosz szegmens központi egységét képező, húszéves Zvezda modul átmeneti rekeszében van. Ezt úgy állapították meg, hogy egy teafiltert lebegtettek, amely sodródásából következtettek az elszökő levegő irányára. Az űrhajósok azt feltételezik, hogy egy repedésen át távozik a levegő a Nemzetközi Űrállomásról.

A levegőszivárgás csekély, és nem jelent veszélyt az űrállomáson tartózkodókra, de lassan harmadik hónapja foglalkoztatja a fedélzetén tartózkodó űrhajósokat és a Földön nekik segítő szakembereket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!