A kutyák személyisége az öregedéssel az emberekéhez hasonlóan változik

2020. október 14. – 11:48

frissítve

A kutyák személyisége az öregedéssel az emberekéhez hasonlóan változik

Másolás

Vágólapra másolva

A kutyák személyisége változik a korral, de a különböző személyiségvonások nem azonos ütemben változnak – állapították meg az ELTE Etológia Tanszék és a bécsi Clever Dog Lab (Állatorvosi Egyetem) munkatársai 217 border collie négy évet átölelő vizsgálata során.

Az emberi személyiség, attól függően, hogy mihez viszonyítjuk, állandónak és képlékenynek is tűnhet. Kortársainkhoz képest a személyiségünk stabil jellemzőnk, vagyis ha osztálytársainkhoz képest nyitottak vagyunk, akkor ugyanez lesz a helyzet az ötvenéves osztálytalálkozón is. Ugyanakkor a személyiségünk önmagunkhoz képest változik, mert a lelkiismeretességünk, érzelmi stabilitásunk és barátságosságunk folyamatosan nő, ahogy öregszünk.

De mi a helyzet a kutyák személyiségéve?

„Noha a kutyák személyisége igen népszerű téma a tudományos irodalomban, még mindig nagyon keveset tudunk a személyiségfejlődés időbeli dinamikájáról, tehát arról, hogy milyen életszakaszokban változik legerősebben a kutyák személyisége, és mennyit változik a személyiség a kutyák élete során” – mondta Turcsán Borbála, a tudományos közlemény első szerzője, az ELTE Etológia Tanszékének kutatója.

A vizsgálatban részt vevő 217 border collie személyiségét egy több helyzetből álló tesztsorozat segítségével mérték fel. A legfiatalabb kutya fél-, a legidősebb 15 éves volt. A kutatók hét korcsoportra osztották az állatokat. Nem csupán korcsoportok között, de hosszú távon is megvizsgálták a személyiség időbeli változását. Ehhez négy évvel az első teszt után visszahívták a tesztben már részt vett alanyokat, és 37 kutyának ismét felmérték a személyiségét

Az etológusok vizsgálata a kutyák személyiségének időbeli változásairól a Scientific Reports című szakfolyóiratban jelent meg. Ebből derül ki, hogy:

  • a kutyák aktivitása nagyot zuhan a kölyökkor és a kamaszkor között, utána viszont már egyenletesen csökken;
  • az újdonságok iránti érdeklődés csak 3 éves kor után lohad le,
  • a problémamegoldási képesség körülbelül a kutyák 6 éves koráig nő, utána nem változik.

Hiába öregszenek, nem lesznek bátrabbak az emberekkel szemben

„Eredményeink szerint, ahogy emberek esetében, úgy kutyáknál is változik a személyiség a korral, és ezek a változások nem egyenletesen, hanem szakaszosan történnek” – mondta Virányi Zsófia, a bécsi Clever Dog Lab egyik vezető kutatója. Az etológusok közleményéből ugyanakkor az is kiderült, hogy nem minden személyiségvonás változik a korral.

A kutatók csak gyenge tendenciát találtak arra, hogy a kutyák valamivel jobban tolerálják a frusztráló helyzeteket idősebb korukban, mint fiatalon, míg az emberrel szembeni barátságosságuk úgy tűnik, életük végéig stabilan egy szinten marad.

A vizsgálat megerősítette, hogy a kutyák személyiségének is van stabil komponense, ugyanis a kutyák egymáshoz képest mind az öt személyiségvonás esetében ugyanúgy helyezkedtek el, tehát például a legaktívabbak négy évvel később is a legaktívabbnak bizonyultak. Ám az egyedek mégsem egyforma mértékben változtak ez alatt az idő alatt. Emberi kutatási eredményekhez hasonlóan az „érettebb” személyiségű kutyák, akik már az első tesztnél kevésbé aktívak, kevésbé kíváncsiak, és jobb problémamegoldók voltak, kevesebbet változtak 4 év alatt, mint társaik.

Egy border collie viselkedéstesztje (Fotó: bécsi Clever Dog Lab, Bécsi Állatorvosi Egyetem)
Egy border collie viselkedéstesztje (Fotó: bécsi Clever Dog Lab, Bécsi Állatorvosi Egyetem)

Ha nem szokványosan öregszik egy kutya, az betegségre utalhat

A szerzők ezenkívül több, időskori szellemi, illetve érzékszervi leépülésben szenvedő kutyát is azonosítottak. Ezek a kutyák nem tudták megszerezni az elrejtett jutalomfalatokat és extrém aktívak voltak, szinte folyamatosan jöttek-mentek.

„Kutatásunkban részletesen leírjuk, hogyan változik általában a kutyák személyisége az egyes életszakaszokban, milyen irányú és mértékű változások járnak együtt tipikusan az öregedéssel. Az ettől való erős eltérés különböző mentális, vagy fizikai betegségekre is utalhat” – mondta Kubinyi Enikő, az Európai Kutatási Tanács (ERC) által támogatott ELTE Szenior Családi Kutya Program vezető kutatója. Ez azért is fontos megállapítás, mert a kutatók korábbi vizsgálatai szerint a kutya jó állatmodell az emberi kognitív öregedés vizsgálatához.

Kubinyi szerint a mostani eredmények azt igazolják, hogy a személyiség időbeli változását is hasonló folyamatok szabályozzák az embereknél és a kutyáknál.

(Borítókép: A vizsgálatban résztvevő border collie kutyák. Fotó: Dr. Kubinyi Enikő)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!