Kiterjesztett valóságban parancsolna kutyáinak az amerikai hadsereg

2020. október 10. – 16:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az USA hadserege olyan kutyák számára fejlesztett szemüveget mutatott be, amely a kiterjesztett valóság (AR) technológiával tenné lehetővé, hogy távolról kapjanak parancsot a hadseregben használt állatok – írja a BBC. A Command Sight nevű cég által gyártott technológia fejlesztését az amerikai hadsereg kutató laboratóriuma felügyeli.

Ide kattintva olvashatóak a Telex legfrissebb hírei.

A hadsereg kiképzett kutyái képesek lehetnek arra, hogy az emberek érkezése előtt felderítsék a terepet, megtalálnak robbanóanyagokat és egyéb veszélyeket is, ehhez azonban útmutatásra van szükségük. A jelenlegi harci bevetések során a katonák általában kézjelekkel vagy lézermutatókkal irányítják állataikat. Mindkét módszer megköveteli ugyanakkor, hogy a kutyának parancsoló ember a közelben legyen.

A most bemutatott AR szemüveg azt tenné lehetővé, hogy a kutyákat biztonságos távolból irányíthassák az emberek.

A kutatás nagy részét Mater, a rottweiler segítségével végezték (Fotó: Command Sight/ U.S. Army)
A kutatás nagy részét Mater, a rottweiler segítségével végezték (Fotó: Command Sight/ U.S. Army)

A szemüvegben ugyanis olyan vizuális jelzéseket láthatnának az állatok, amelyeket megfelelő betanulás után képesek lehetnek követni, és amelyek így adott helyekre tudnák őket vezetni. Eközben a kutyát irányító ember számára távoli videókapcsolaton keresztül tenné a szemüveg láthatóvá azt, amit a kutya lát.

A szemüvegviselés egyébként nem jelent nagy újdonságot a katonaságot szolgáló kutyák számára. Ezek az ebek hozzá vannak szokva védőszemüvegek viseléséhez, de a kiterjesztett valóságot használó rendszer egy teljesen új fejlesztés.

Ez a projekt a Command Sight alapítója, Dr. AJ Peper szerint még csak a kezdeti fázisában tart, ugyanakkor a korai eredmények bíztatónak tűnnek.

Az AR szemüveg egyelőre nem vezetéknélküli, hanem pórázon keresztül működik, de a Command Sight már kaott nyagi támogatást a vezetéknélküli verzió kifejlesztéséhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!