Veszélyben van a bálna- és delfinfajok több mint fele

2020. október 10. – 18:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 350 tudós és természetvédő írta azt a felhívást, amely szerint a bálna és delfinfajok több mint fele veszélyben van, két faj pedig a kihalás szélén áll – írta meg a BBC.

A szakértők az állatok kihalása elleni globális fellépés fontosságára hívják fel a figyelmet nyilatkozatukkal. Szerintük több faj már a mi életünk során eltűnhet, amennyikben nem teszünk a tengerek szennyezése ellen. Az Északi simabálna populációt például már csak pár száz egyedre becsülik, de még ennél is rosszabb kanadai disznódelfin helyzete, amiből talán tíz állat van még a világon.

A nyílt levelet Mark Simmonds jegyzi, aki a bristoli egyetem vendégmunkatársa, és a Humane Society International egyik vezető tengerkutatója.

(Fotó: AFP/XINGHUA/Zhang Liyun)
(Fotó: AFP/XINGHUA/Zhang Liyun)

„Legyen ez egy történelmi pillanat, amikor felismerjük, hogy a bálnák veszélyben vannak, és mindenki cselekszik óceánjaink megmentéséért”

– írta Simmonds. A levél szerint egyébként el lehetett volna kerülni az egyedszám drámai visszaesését, ehhez azonban hiányzott korábban a politikai akarat.

A BBC szerint a bálnamentés már a hetvenes években sűrűn emlegetett téma volt, és ennek volt köszönhető, hogy világszerte csökkent a bálnavadászat mértéke. Sok más emberi tevékenység azonban még így is veszélyezteti a cetek rendjébe tartozó állatokat: élőhelyük egyre szennyezettebb, az éghajlatváltozás kedvezőtlenül hat rájuk, és rendszeresen ütköznek hajókkal a forgalmassá vált óceánokon. Emellett az egyik legnagyobb fenyegetés az állatok számára a nem is feltétlenül őket célzó halászat, könnyedén beleúsznak ugyanis a hálókba, így pedig évente több mint 300 ezer bálna, delfin és disznódelfin pusztul el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!