15 éve nem tátongott ekkora ózonlyuk az Antarktisz felett

2020. október 7. – 16:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt 15 év egyik legnagyobb méretű ózonlyukát mérték az Antarktisz felett, a kutatók szerint egy sarkvidéki örvény felelős az ózonlyuk tágulásáért, írja az MTI.

Az Antarktisz feletti ózonkoncentráció csökkenését 1985-ben észlelték először, a Meteorológiai Világszervezet szóvivője, Clare Nullis pedig azt mondta, az ózonréteg általában augusztusban (a déli-sarkvidéki tavasszal) és októberre tágul a legnagyobbra.

Itt olvashatja a Telex legfrissebb híreit

Nullis hozzátette, az ózonréteg tágulása sztratoszférikus felhők miatt van. Ezeknek a felhőknek a kialakulásához közel -78 fok alatti hőmérsékletre van szükség, ha pedig a felhők létrejönnek, akkor

„az ezekben a felhőkben lévő jég beindít egy reakciót, amely képes elpusztítani az ózonréteget. Ezért látjuk idén ezt a nagyméretű ózonlyukat.”

A szakértők szerint az ózonréteg ennek ellenére lassan, de továbbra is regenerálódik az 1987-es montreali jegyzőkönyvnek köszönhetően, ami elrendelte az ózonréteget károsító gázok fokozatos kivonását. Az előrejelzések szerint az ózonréteg 2060-ra lesz olyan állapotban, mint 1980-ban volt.

Idén az Antarktisz legnagyobb félszigetén, az Antarktiszi-félszigeten is rekordot mértek a kutatók: itt közel harminc éve nem volt olyan meleg az idő, mint most.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!