Rejtélyes vízszennyezés miatt sodródnak partra elpusztult állatok Oroszországban

2020. október 4. – 14:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tisztázatlan eredetű vízszennyezés miatt szólították fel az orosz távol-keleti hatóságok a kamcsatkai lakosokat arra, hogy maradjanak távol az egyik, turisták által is kedvelt strandtól, írja az MTI.

Vlagyimir Szolodov, a kamcsatkai régió kormányzója azt mondta, annyi már biztos, hogy „vízszennyezés történt”, valamint hogy a tenger vizében megemelkedett a kőolajszármazékok szintje. A Greenpeace szerint a vízszennyezés csak újabb bizonyítéka egy ökológiai katasztrófának, ami szörfözőket betegít meg.

(A Telex legfrissebb híreit itt olvashatja)

A környezetvédő szervezet szerint ugyanis a fekete vulkáni homokkal borított Halaktirszkij-strandon már hetek óta észlelhető a szennyezés. Azok, akik kapcsolatba kerülnek vele, többek között hányásra, lázra vagy látásromlásra panaszkodnak, illetve elpusztult állatokat, fókákat, polipokat, halakat is tömegével sodor partra a víz.

A helyi hatóságok az elpusztult állatokra azt mondták, egy vihar sodorhatta őket partra. Alekszej Kumarkov, a régió ügyvezető környezetvédelmi minisztere szerint az olajtermékek és a fenol szintje 3,6-, illetve 2,5-szeresen haladja meg a küszöbértéket. Az elpusztult állatok miatt felmerül a gyanú, hogy hajókból szivároghatott olaj a vízbe, az orosz védelmi miniszter viszont tagadta, hogy hadihajók lehetnének felelősek a szennyezésért. A Greenpeace azonnali vizsgálatot kér az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!