59 érintetlen szarkofágot találtak Egyiptomban

2020. október 4. – 12:17

frissítve

59 érintetlen szarkofágot találtak Egyiptomban

Másolás

Vágólapra másolva

59 érintetlen ősi szarkofágot fedeztek fel a szakkarai nekropoliszban, és még ismeretlen számú további koporsó vár feltárásra a több mint tíz méter mély temetkezési aknákban – közölte Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára.

(További friss híreinket ide kattintva olvashatják.)

A tökéletes állapotban fennmaradt, több mint 2500 éves fakoporsók egyikét szombaton újságírók előtt nyitották fel, hogy bizonyítsák a leletek érintetlenségét. A jelenlévők, köztük külföldi diplomaták egy tökéletesen konzerválódott, színes hieroglifákkal díszített, finom arcvonású múmiát láthattak a szarkofágban – írja az MTI.

A 26. dinasztia (i.e. 664-525) idejéből származó koporsókban többek között papok, magas rangú tisztségviselők nyugszanak. A koporsókat három 10-12 méter mély temetkezési aknából emelték ki a közelmúltban, közülük többet csak két nappal korábban – közölte Musztafa Vaziri. Az első 13 szarkofágot három hete fedezték fel, azóta egyre újabb és újabb leleteket találnak.

A holtakkal együtt megtalálták a síraknákban Szokar, az alvilág bejáratát őrző sólyomfejű isten, a temetkezéssel kapcsolatos egyik fő istenség 28 szobrát. Felfedezték Nofertum egy 35 centiméter magas bronzszobrát is, amelyen az istenség fején lévő, koronaszerű lótuszvirágot drágakövek, vörös achát, türkiz, valamint lazúrkő díszíti. Tulajdonosa egy Badi Amunként ismert ókori pap volt, akinek nevét a szobor aljába vésték.

Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára szerint a koporsók remek állapota annak köszönhető, hogy a kémiai reakciókat meggátló védőanyaggal borították be őket. Hálid al-Ináni műemlékvédelmi miniszter szerint az 59 koporsó feltárása nem jelenti az ásatás végét, ellenkezőleg, meggyőződése szerint „csak a kezdete egy nagy felfedezésnek”.

A Kairótól 30 kilométerre délre felfedezett rendkívüli leleteket a tervek szerint a jövőre megnyíló Egyiptomi Nagymúzeumban mutatják be a nagyközönségnek.

(Borítókép: Egy 2500 éves szarkofág az egyiptomi Szakkara melletti, újonnan felfedezett temetkezési helyen, 2020. október 3-án. Fotó: Mohamed Abd El Ghany/Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!