Véget ért az első magyar műhold küldetése

2020. szeptember 29. – 16:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Véget ért a műegyetemi fejlesztésű zsebműhold Föld körüli pályán végzett missziója: a SMOG-P a sűrűbb légkörbe érkezve szeptember 28-án megsemmisült. A műhold tervezett élettartama 3 hónap volt, de még 8 hónappal az indítás után is teljes kapacitással üzemelt. A rendszerek és a tartalékegységek jól funkcionáltak, áramköri meghibásodást nem tapasztaltak a fejlesztő.

„A világszenzációnak számító, csaknem 10 hónapos űrbéli útja után a világ első működő 1-PocketQube (1PQ) (5-ször 5-ször 5 centiméter) méretű műholdja elégett”

– írta közleményében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).

Magyarország második műholdját 2019. december 6-án állították pályára, és megsemmisüléséig folyamatosan küldte a mérési eredményeket. A SMOG-P teljes egészében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen készült, oktatók irányításával, egyetemi hallgatók aktív részvételével, a képzési rendszerbe illesztve, szponzorok támogatásával. A felbocsátás költségét az egyetem és a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) együtt biztosították.

Fotó: BME
Fotó: BME

A SMOG-P működő űreszközként fejezte be küldetését, amely során az elektromágneses szennyezettséget – azaz a földfelszíni digitális műsorszóró adók feleslegesen űrbe jutó jeleit – mérte. Ennek eredménye a Föld teljes felszínéről alkotott elektroszmogtérkép.

Életútja során a SMOG-P jeleit több mint 100 rádióamatőr vette szinte minden kontinensről, többek közt nekik is köszönhető az a nagy adatmennyiség, amelyet a fejlesztők be tudtak gyűjteni. Összességében több mint 238 ezer különböző csomagot küldtek be a vevőállomások a zsebműholdról.

A SMOG-P pályájának magassága az utolsó hetekben drasztikusan csökkent, ami a részecskesűrűség exponenciális növekedésével magyarázható. Ennek eredményeképpen hamar elérte a kritikus 160-180 kilométeres pályamagasságot. Ezen a ponton már csak órákban volt mérhető a hátralevő élete: 1-2 körön belül néhány pillanat alatt elégett, amikor ütközött a részecskékkel.

Már a harmadik is útra kész

A szintén műegyetemi fejlesztésű, de már 2-PocketQube (5-ször 5-ször 10 centiméter) méretű ATL-1 is rajta volt a tavaly decemberben felbocsátott Electron típusú rakétán, és a SMOG-P-hez hasonló jövő vár rá, azonban nagyobb méretének és tömegének köszönhetően néhány nappal később várható a visszatérése. Az ATL-1 az indulás óta megszakítás nélkül, folyamatosan küldi a műsorszóró adók teljesítményének és a hőszigetelő anyagokkal végzett méréseinek az eredményét – olvasható a közleményben.

Magyarország harmadik zsebműholdját, a SMOG-1-et 2020 szeptemberében a római székhelyű G.A.U.S.S. kutatóintézetben adták át Magyarország római nagykövetségének közreműködésével az Olasz Űrügynökség (ASI) és a római La Sapienza Egyetem műszaki és űrkutatási karának társintézményében. Ott kerül majd be az Unisat-7 nevű 32 kilogrammos műhold egyik kidobó szerkezetébe, ahonnan várhatóan 2021 márciusában állítják pályára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!