Szinte minden kiderült a PlayStation 5-ről

2020. szeptember 26. – 18:39

frissítve

Szinte minden kiderült a PlayStation 5-ről

Másolás

Vágólapra másolva

(Ez a cikk eredetileg a Telex.hu elindulása előtt, lapunk Facebook-oldalán jelent meg 2020. szeptember 17-én.)

---

Magyar idő szerint szerda este 10-től a Sony online eseményen fedte fel, hogy mennyibe fog kerülni a PS5, mikortól elérhető és milyen szolgáltatásokra, illetve játékokra lehet számítani induláskor.

Miért fontos ez?

Mert a PS5 generációváltást jelent a videojáték-iparban. A jelenlegi konzolgeneráció az Xbox One-nal és a PlayStation 4-gyel hét éve indult, és azóta sokat fejlődött a technológia. Most megint összecsap a Sony és a Microsoft, hasonló képességű gépekkel, és mindkét konzolban vannak előremutató fejlesztések a jelenlegi generációhoz képest. Az amerikai cég múlt héten már bejelentette saját versenyzője, az Xbox Series X árát és premierjét – várható volt, hogy a Sony hamar fog reagálni erre.

Oké, és pontosan mit jelentettek be?

A legfontosabb új infó a PS5 ára és debütálásának időpontja volt. Az alapgép 499 dollárba (Európában ugyanennyi euróba) kerül majd, a lemezmeghajtó nélküli PlayStation 5 Digital Edition egy százassal olcsóbb lesz. Nem mindenhol ugyanakkor jelenik meg: november 12-én Amerikában, Japánban, Kanadában, Mexikóban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Koreában örülhetnek a gépnek, a világ többi részén (tehát Európában is) csak november 19-én. Magyarországon az ajánlott fogyasztói ár 184 990, illetve 149 990 forint lesz. Érdemes megjegyezni, hogy az eddig szokásos 60 helyett 70 dollár, illetve 80 euró lesz egy csúcskategóriás játék (igen, a 70 dollár megfelelője nem 70 euró lesz, hanem 80).

És milyen játékokkal lehet majd péesötözni?

Három nagy újdonság hangzott el: jön jövőre egy új God of War játék, szintén 2021-ben érkezik a kultikus operafantasy-sorozat Final Fantasy új, XVI. sorszámú része (csak PS5-re és pc-re), az idei premierre pedig elérhető lesz a szupernehéz kardozós játékok sorát elindító Demon’s Souls remake-je. Premiercím a Marvel Spider-Man: Miles Morales is, de ezt eddig is lehetett tudni, viszont most egy játékmenet-trailert is kaptunk, amiben a Pókembernek a Tinkererrel gyűlik meg a baja (jegyezzük meg, hogy ennek a gonosztevőnek a neve a magyar képregényekben PLÉHSUSZTER lett).

Új bejelentés volt a Hogwarts Legacy, egy XIX. században játszódó, Harry Potter nélküli Harry Potter-játék, ami nyílt világú szerepjáték lesz, és megjelenik a kurrens és a következő generációra, PS-re is, Xboxra is. Aztán volt még egy szokásos pörgős bemutató az idei Call of Dutyból, megint megtudtuk, hogy jövőre lesz Resident Evil VIII (több platformra), és beleshettünk a Deathloop nevű bérgyilkosos akciójátékba (ez csak Playstationökre jön 2021-ben).

És akadt még a bemutatón egy rakás olyan dolog, ami az új generációhoz képest retrónak számít: idén jön a tavaly megjelent Devil May Cry 5 PS5-kiadása, számíthatunk az Oddworld Soulstormra (ez az Abe’s Exoddus nevű régi platformjáték újragondolása), természetesen lesz Fortnite is induláskor. A sima generációváltást a PlayStation Plus Collection fedőnevű gyűjtemény jelenti, ez egy rakás PS4-sikerjáték, amik garantáltan elindulnak majd PS5-ön is, és a PlayStation online rendszerének havidíjas Plus szolgáltatásában találkozhatunk velük.

Mennyire félhet a Microsoft?

Rövid- és középtávon eléggé. Bár az Xbox Series X pár nappal előbb jelenik meg, mint a PS5 (november 10.), a játékfelhozatala szerényebb, részben azért, mert már a mostani generációban is az volt. Az árversenyben sincs előnyben: az Xbox Series X alapgép ára 499 dollár, a meghajtó nélküli, szerényebb hardverrel felszerelt Xbox Series S pedig 299 dollár, de ez nem nyújt igazából újgenerációs élményt (itthon az ajánlott fogyasztói ár 184 999, illetve 113 999 forint). Szóval a Microsoft jó eséllyel csak hosszabb távon érheti be majd a Sonyt, ha tud erős exkluzív játékokat vagy jobb szolgáltatásokat mutatni.

Na jó, és akkor melyiket vegyem karácsonyra?

Az idei karácsonyra nem feltétlenül kell megvenni egyiket sem, csak akkor, ha az ember 4K-ban akar 60 fps mellett játszani, és ultra HD-ben tolni pár PS4-játékot. Egyébként a kivárás jó taktika lehet. Idén még kevés lesz az exkluzív játék, és a szolgáltatások is többet nyújtanak majd jövőre (lehet, hogy Magyarországon egyik-másik még el sem indul idén). Addig is kiválóan lehet még szórakozni a jelenlegi generációval, és akkor még a pc-re és Nintendo Switchre készült játékokról nem is beszéltünk. Aki mégis nagyon szeretne early adopter lenni, az a Telex indulása után olvashat majd az oldalon egy nagyobb elemző írást a kérdésben. Ha valakit mélyebben érdekel a téma, vagy csak látni akarja az előzeteseket, az itt vissza tudja nézni a bejelentést:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!