Meghibásodott és leállt egy atomerőmű blokkja Oroszországban

2023. november 16. – 20:21

Másolás

Vágólapra másolva

A hétvégén meghibásodott a Szentpétervár melletti Leningrád atomerőmű egyik blokkjának turbinája, a turbina lapátja eltört, ezért a blokk leállt – írja a Reuters. A hibáról a Roszatom leányvállalata, a Roszenergoatom adott ki közleményt, amely szerint vizsgálják, hogy mi lehetett a probléma, és hogy más hasonló turbináknál is előfordulhat-e ilyesmi.

A VVER 1200 típusú atomerőmű új blokkját 2018-ban adták át, ez az ilyen technológiájú reaktorok legújabb generációja. Ez azért is érdekes információ, mert a Paks II. reaktorai is ezzel a technológiával működnek majd, és pont olyan turbinákat tervez Pakson beépíteni a Roszatom, mint amilyen most meghibásodott. Ilyen turbinák még egy másik orosz erőműben is működnek, eddig nem volt rájuk panasz az orosz állami atomenergiai vállalat szerint.

A turbinát a szintén orosz Power Machines nevű vállalat gyártja, amely bejelentette, hogy amint lehet, kijavítják a hibát, hogy újra lehessen indítani a leállt blokkot, és megvizsgálják, mi okozhatta a problémát. A Roszenergoatom hozzátette, hogy mivel a hiba nem érinti a nukleáris szigetet, vagyis az erőműnek azt a részét, ahol maga a reaktor és az azt hajtó nukleáris üzemanyag van, ezért a leállás ezzel kapcsolatos biztonsági kockázatokat nem jelent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!