Egy kamukép terjedt azzal a hírrel, hogy robbanás volt a Pentagonnál, még a tőzsde is megbillent egy pillanatra

2023. május 23. – 14:59

Másolás

Vágólapra másolva

„Robbanás volt a Pentagonnál!” – hirdette több nagy Twitter-oldal is hétfő este. A bejegyzéshez egy képet is raktak, amin ha valaki kicsit is szemfüles, azonnal kiszúrta, hogy a kép nem igazi. Bár ez még nem bizonyított, az elmosódott, béna vonalak és homályos részletek alapján valószínű, hogy a képet mesterséges intelligencia segítségével készítették.

A hírt leginkább olyan fiókok hozták le, amiknek van Twitter Blue előfizetése, tehát mesterségesen nagyobb az elérésük, mint amúgy lenne. De a képet kiposztolta még az RT orosz állami propagandaoldal is, bár nem sokkal később törölték a bejegyzést. Olyan gyorsan terjedt a kép, hogy még az arlingtoni tűzoltóság is jelezte, hogy nem történt robbanás az USA egyik legvédettebb komplexumánál.

A Business Insider szerint a tőzsde is megbillent a hírre, de csak 0,26 százalékot esett, és hamar visszaállt a kép megjelenése előtti szintre. Az eset jól illusztrálta, mi a probléma Elon Musk előfizetős rendszerével. A kis kék pipa régen azt jelentette, hogy a fiók hitelesítette, hogy valóban az áll mögötte, akinek tűnik. Ehhez képest most már bárki vehet 8 dollárért pipát, ezért lehet az, hogy egy Bloomberg Feed nevű, kék pipás felhasználó is megosztotta a képet. A fióknak semmi köze a Bloomberghöz.

Miből lehet látni, hogy a kép nem igazi? Elsőre legtöbbeknek talán az épület tűnik fel, pontosabban az, hogy a jobb szélen látható homlokzat olyan, mintha nem tudná eldönteni, hogy most oszlop vagy fal akar-e lenni. A másik a kerítés/kordon, ami néhol túl sűrűnek, máshol foghíjasnak tűnik.

Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen eseményről nem egy darab kép készülne, és valószínűleg minden nagy híroldal és csatorna azonnal beszámolna róla – ahogy valószínűleg az amerikai kormány is tenné, ma már nehéz lenne egy ilyet eltitkolni. Azt is érdemes megvizsgálni, hogy honnan származik a kép: ha több, általában üres vagy összeesküvés-elméleteket népszerűsítő oldalon kerül elő, akkor érdemes olyan felületen is rákeresni, ami általában megbízhatóan tudósít ilyen jellegű hírekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!