A Twitter beleállt a török ellenzék cenzúrázásába

2023. május 14. – 08:05

Másolás

Vágólapra másolva

Nem múlik el újabb nap Twitter-botrány nélkül. Ezúttal azt jelentette be a cég egyik hivatalos csatornája, hogy Törökországban korlátozzák bizonyos tartalmak elérhetőségét. Mindezt egy nappal a török választás előtt, ahol 20 éve először van reális esélye az ellenzéknek leváltani az illiberális rezsimet építő Recep Tayyip Erdoğan elnököt.

Bár hivatalosan nem derült ki, konkrétan milyen tartalmakat cenzúráznak, és milyen kérés alapján, a tulajdonos Elon Musk hamar tisztázta a helyzetet egy dühös bejegyzésben, amiben a témát feszegető újságírót küldte el melegebb éghajlatra:

A tweetben Musk felvállalja, hogy gyakorlatilag megzsarolták, és ő behódolt: az volt a választása, hogy néhány tartalmat elérhetetlenné tesz, vagy az egész országban blokkolják a Twittert. Ilyesmi egyébként többször előfordult már, legutóbb idén februárban, amikor a földrengés után harapóztak el a Twitteren a kormányt kritizáló bejegyzések – ekkor központi utasításra a nagy török internet-szolgáltatók tiltólistára tették a weboldalt és az alkalmazást.

Musk lépését a rajongói üzleti oldalról vállalható kompromisszumnak tartják, a kritikusai pedig azt hánytorgatják fel neki, hogy a cég átvételekor még azt hirdette, a szólásszabadság a legfontosabb számára. Az előző vezetést sokat ekézte amiatt, hogy kormányzati kéréseknek tesz eleget, és cenzúráz – később kiderült, hogy a hatalomátvétel óta ez sokkal jellemzőbb lett a Twitter viselkedésére, mint azelőtt volt.

Mit kellett volna tennem? – tette fel a kérdést Musk a 140 millió követőjének, és egy csomó választ is kapott rá, például Jimmy Wales Wikipedia-alapítótól, aki szerint az ő példájukat is követhette volna. A Wikipedia egy hasonló esetben ellenállt a kérésnek, a török legfelsőbb bíróságig vitte az ügyet, és végül ott nyert is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!