Tudja, mi a közös Beyoncéban és a pápában?

2023. április 21. – 09:44

Másolás

Vágólapra másolva

Mármint ez nem egy bénácskán kezdődő rossz vicc akar lenni, – legalább – egy közös ugyanis tényleg van: Ferenc pápa, Beyoncé, de még például Ronaldo is azok közé tartozik, akik elvesztették kis, hivatalossá tévő pipájukat a Twitteren, írja a BBC.

A Twitter csütörtökön kezdte meg az egykor ellenőrzött fiókoktól a korábban kiosztott kék pipa elvételét. Az eddig hivatalossá tévő kék kis pipa több ezer fiókról tűnt el.

Elon Musk átalakításának részeként tavaly novemberben elindult a Twitter Blue tesztverziója, ennek célja az inaktív és kamufiókok felszámolása volt, de gyorsan kudarcba fulladt a próbálkozás, miután trollok lepték el a platformot. A terv szerint a felhasználók 8 dollárért úgynevezett kék pipát vásárolhattak maguknak, ugyanazt a pipát, amely korábban politikusok, hírességek, közéleti szereplők és cégek profilján jelezte, hogy igazolt fiókról van szó. A rendszer viszont könnyen átjátszható volt, egy csomó felhasználó miután előfizető lett, egyszerűen átírta a nevét valamelyik hírességére.

Az alapelv szerint tehát azoknak, akik meg akarnák tartani a hivatalossá tévő jelet, évi 84 dollárt (kb. 28 ezer forint) kéne fizetniük. A Twitter átalakítása viszont teljes anomáliákhoz vezet: például olyanhoz, mint hogy Jason Sudeikis színész elvesztette a hitelességét jelző pipát, ellenben az általa alakított kitalált karakter, Ted Lasso viszont nem.

A Twitter 2009-ben vezette be az ellenőrző funkciót először, miután egy baseballjátékos beperelte csalók miatt a közösségi oldalt. Az ellenőrzés előfizetésessé tétele azonban megöli most a korábbi célokat, a dezinformáció, a kamuprofilok kiszűrését. Azzal, hogy a pipák most eltűntek, egy híresség követőinek száma lehet nagyjából az egyetlen módja annak, hogy az ember különbséget tegyen igazi és kamuprofil között.

Bár a Twitter új rendszere óta számos híresség, például Kanye West, Shaq és Ewan McGregor is arról számolt be, hogy kamuprofilokat hoztak létre a nevükben. Néhány órával a pipák eltűnése után egy Hillary Clinton nevű fiók pedig azt állította, indul az elnöki posztért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!