Csökken a tévé népszerűsége a gyerekek körében, de mégis sokan nézik közülük este tíz után is a képernyőt

2023. március 22. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

Évről évre egyre kevesebb gyereket ér el egy átlagos napon a tévé, írja az NMHH a 2022 őszén készült elemzése alapján. Bár a fiatalok körében egyre kevésbé népszerű a tévé, az összes tévénézéssel töltött idő mégsem csökkent. A kutatás szerint a középiskolások tévéznek a legkevesebbet, az óvodás és kisiskolás korú gyerekek viszont naponta 3 óránál is hosszabb ideig ülnek a tévékészülék előtt.

A Nielsen Közönségmérés adatbázisa alapján készült kutatás célja az volt, hogy feltérképezze a 2012 és 2021 közötti időszakban, hogy mikor, mennyi időt töltenek a 18 év alattiak tévézéssel. Az eredmények alapján általánosságban az derült ki, hogy ez a korosztály már kevesebbet néz tévét, mint a felnőttek, a gyerekek napi átlagos aránya a tévéközönségen belül 15–18 százalékkal csökkent az elmúlt tíz évben. Ennek oka valószínűleg a médiafogyasztási szokásaik megváltozása lehet, a különféle digitális eszközök megjelenése, az internet terjedése. Kiderült emellett specifikusan az is például, hogy

  • este 10 órakor lényegében minden negyedik 4–7 éves gyerek még nézi a tévét;
  • sőt még 23 órakor (amikor sok csatornán 16-, 18-karikás műsorok mennek) sem elhanyagolható a jelenlétük;
  • a nézőszám a 8–12 évesek esetében 22 órakor is még 30 százalék volt;
  • 23 órakor pedig a korcsoport tagjainak 14–16 százaléka ült még mindig a képernyők előtt.

2021-re a 4–7 éves gyerekek műsorfogyasztásának legnagyobb részét – közel a felét – a rajzfilmek tették ki, az egyedül tévéző gyerekek is főként ezt nézik. A rajzfilmeket követik a sorozatok és a vígjátékok. A 8–12 évesek körében az általános szórakoztató csatornák a fiatalabbakhoz képest nagyobb arányt képviseltek a tévénézési időből, itt már megjelent a sport témakör is.

Forrás: NMHH
Forrás: NMHH

A 13–17 éves korosztály mintegy negyede sorozatokat nézett, de az animációk is egyre nagyobb arányban jelennek meg. Népszerűek ebben a körben a szórakoztató (vetélkedő, reality) műsorok és vígjátékok is, főleg társas tévézésnél.

A tévénézésről hallani egyébként mindenfélét, például hogy függővé teszi a gyerekeket, és hasonlók: hogy ez az állítás például miért nem igaz, meg hogy amúgy is milyen tények és tévhitek vannak a gyerekek és a médiahasználat témája körül, azt itt írtuk meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!