Elindul a Google saját chatbotja: a Google Bard

2023. február 7. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva


A Google vezérigazgatója a cég hivatalos blogoldalán jelentette be, hogy elindul a Google saját chatbotja: a Google Bard. Sundar Pichai közleménye szerint a Google Bard egyelőre csak bizonyos válogatott felhasználóknak lesz elérhető, de heteken belül a széles nyilvánosság is használhatja majd – olvasható a Keresőoptimalizálás és Online Marketing Hírportál Telexnek küldött közleményében.

A Google Bard kifejlesztésével lényegében konkurenciát teremtettek az OpenAI saját chatbotjának, a százmillió felhasználóval rendelkező ChatGPT-nek, aminek fejlesztésébe a Microsoft komoly összegekkel szállt be. A Google új fejlesztése, úgy tűnik, nem is hagyta nyugodni a versenytársakat, ugyanis néhány perccel a Bard bejelentése után a Microsoft nyilvános eseményt hirdetett a mai napra, ahol a szakértők szerint bejelenthetik a Microsoft Bing keresőjének és a ChatGPT-nek az összeolvadását.

A Bard chatbot a cég LaMDA nyelvi modelljén alapul, annak egy egyszerűsített változata. A kérdésekre a chatbot válaszai közvetlenül a keresőmező alatt jelennek meg más találatokat lejjebb szorítva, de egyelőre forráshivatkozás nélkül. Ha ez ebben formában fog működni, akkor az sok weboldalnak – különösen a blogtulajdonosnak és tartalomszolgáltatóknak – is kihívást jelenthet. Hiszen a chatbot által dobott válaszok elvehetik a látogatóikat, és így jelentősen csökkenhet a forgalmuk.

Az Independent a Bardról szóló cikkében azt írja, a vezérigazgató szerint a Bard chatbot csak egy a számos új fejlesztés közül, ami azt bizonyítja, hogy a kritikusok véleményével ellentétben a Google nincs lemaradva a mesterséges intelligencia terén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!