Tízszeresére nőtt a gyerekpornó mennyisége a Covid-lezárások alatt

2023. január 30. – 21:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az Internet Watch Foundation (IWF) adatai ijesztő statisztikára mutatnak rá: a pandémia miatti lezárások alatt tízszeresére nőtt azon képek és videók száma, amelyen kiskorúak végeznek valamilyen szexuális tevékenységet. A BBC cikke szerint tavaly 63 ezer olyan weboldalt talált az IWF, amely ilyen tartalmakat mutat, ehhez képest a járvány előtt ezek száma „mindössze” 6 ezer volt.

„A világjárvány idején az internet igazi mentőöv volt, de csak most értjük meg a teljes hatását ennek” – mondta Susie Hargreaves, az IWF vezérigazgatója. „Egyértelmű, hogy a fiatalabb gyerekeket erőszakos helyzetekbe sodorják a ragadozók, gyakran a saját hálószobájukban.”

Az IWF nyomon követi, vizsgálja és próbálja eltávolítani a gyermekek szexuális zaklatását mutató anyagokat az internetről. A jótékonysági szervezet biztos abban, hogy a saját előállítású anyagok számának növekedése az aktivitás növekedésének köszönhető, mivel a jelentési szintek viszonylag hasonlóak maradtak az elmúlt években.

Az elemzők által vizsgált képek kétharmadát most már a gyerekek által készített, gyermekbántalmazást tartalmazó videók és képek teszik ki. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek valamilyen szexuális cselekményt végeznek a kamera előtt, mert valaki arra buzdítja őket az interneten. Ezek a felvételek gyakran élő streamen készülnek, úgy, hogy a gyerekek nem is tudják, hogy valaki rögzíti, amit csinálnak. Nem nehéz kitalálni, hogy ezt a szituációt a pedofilok kihasználták.

Az ilyen videók alapján nagyon nehéz beazonosítani, hol lehetnek a bántalmazott gyerekek, de ha az IWF elemzői találnak olyan nyomot, ami alapján el lehet indulni, a felvételeket átadják a rendőrségnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!