Milliárdokat csalt ki kamu kriptoüzlethez, így került fel az FBI top 10-es körözött listájára Ruzsa Ignatova

2023. január 23. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

Mindig is gazdag akart lenni – írja a Ruzsa Ignatováról, illetve a kriptoüzletnek álcázott OneCoin piramisjátékos csalásról szóló cikkében a CNN. A csalás kitalálóját, a bolgár származású, 42 éves Ruzsa Ignatovát 2017 októbere óta keresi az FBI, mivel mintegy 4 milliárd dollárt akasztott le másokról hazugságokkal. Ignatova – egyedüli nőként – az FBI top 10-es körözési listáján is szerepel.

De kicsoda Ruzsa Ignatova?

A mostanra 42 éves nő Bulgáriában született, majd mérnök apjával és tanárként dolgozó édesanyjával hamar Németországba kötöztek. Itt nőtt fel, és amúgy kitűnően tanult: a róla szóló The Missing Crypto Queen című könyvben azt írják róla, hogy szorgalmas, de távolságtartó lány volt. Szabadidejét tanulással és sakkozással töltötte. Később ösztöndíjjal bekerült a konstanzi egyetemre, itt ismerkedett meg későbbi férjével. Házasságuk későbbi alakulásáról nem sokat tudni, csak annyit, hogy Ignatova állítólag kijelentette, nem akar gyereket, mert az gátat szabna a vagyonosodásának. A fiatal nő már akkor azt mondta: harmincéves korára milliomos akar lenni.

A könyv szerzője szerint Ignatova olyannyira gazdag akart lenni, hogy már a kora reggeli óráiban is arról olvasgatott: hogyan lehet pénzhez jutni. A konstanzi egyetem mellett képbe került az Oxford is, ahol európai jogot tanult. Amikor ezt elvégezte, Szófiában kapott állást, egy nemzetközi hírű cégnél, a McKinsey&Companynál. Az ügyfelek megbíztak Ignatovában, és munkája során csak megerősödött benne a vágy a gazdagság iránt.

Aztán egy társával megalapította a OneCoint, amiről egyenesen úgy nyilatkozott, mint a bitcoin legnagyobb riválisa – magát pedig kriptokirálynőnek nevezte. A OneCoin 2014-ben hatalmas megtérülést ígért a befektetőknek szerte Európában, New Yorkban és a világ minden táján. Ignatováék online webinárokat és konferenciákat szerveztek, ahol a befektetőket megfűzték a beruházásra azzal, hogy akár öt-tízszeres megtérülésre is számíthatnak.

Fotó: FBI
Fotó: FBI

Csakhogy a OneCointól valójában nem lehetett ekkora megtérülést remélni: a OneCoin MLM-hálózatként működött, amiben a befektetők jutalékot kaptak akkor, ha további beruházókat toboroztak különféle csomagokra, áll a megismerhető ügyészségi iratokban. Ekkortájt nagyon futott a OneCoinnak: 2014 végétől 2016 végéig a befektetők több mint 4 milliárd dollárt fizettek be a OneCoinba. A bírósági dokumentumok szerint mintegy 50 millió dollár amerikai befektetőktől származott. A manhattani szövetségi ügyészség vezető ügyésze szerint Ignatováék remekül időzítettek: a kriptopénz felfutásának kezdetére.

A OneCoin ránézésre úgy működött, mint bármelyik másik kriptovaluta, a valóságban azonban a tranzakciókat nem regisztrálták semmiféle blokkláncon, és a valóságban nem is kellett bányászni őket. Az állítólagos tokeneket a cég bocsátotta ki, minderre pedig azért nem derült egyből fény, mert a OneCoint kizárólag a vállalat saját „kriptotőzsdéjén” lehetett eladni, ott is csak azoknak, akik elegendő pénzt fektettek be. 2016-ban aztán a befektetők egyre nehezebben tudták eladni a OneCoinokat, és ekkor kezdett el terjedni a hír is, hogy a OneCoin átverés lehet.

És hát nyilván az is volt, a cég valójában nem a kriptovalutából kereste a pénzt, hanem a befektetőknek árult kriptós „oktatócsomagokból”, amelyekért akár több százezer dollárt is elkértek.

Nyomozás indult az ügyben, majd 2017 októberében az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma egy-egy rendbeli csalással, csalásra irányuló összeesküvéssel, értékpapírcsalással és pénzmosásra irányuló összeesküvéssel vádolta meg Ignatovát – ezek mindegyike legfeljebb 20 év börtönbüntetést von maga után. Egy New York-i szövetségi bíró ekkor elfogatóparancsot adott ki ellene.

A bírósági dokumentumok szerint Ruzsa Ignatova kevesebb mint két héttel később, 2017. október 25-én felszállt egy repülőre, amely a bulgáriai Szófiából a görögországi Athénba tartott. Azóta sem látták. Az FBI szerint német útlevéllel utazhatott Athénból, esetleg az Egyesült Arab Emírségekbe, Németországba, Oroszországba, Kelet-Európába vagy akár vissza Bulgáriába. 100 ezer dolláros jutalmat ajánlottak annak, aki bármilyen információt kiad róla. Az FBI New York-i igazgatóhelyettese szerint Ignatova hatalmas mennyiségű készpénzzel távozott. Könnyen lehet, hogy azóta plasztikai beavatkozással vagy más módon megváltoztatta a külsejét is.

A társai nem úszták meg ennyivel. Alapítótársát, Sebastian Greenwoodot 2018 júliusában tartóztatták le thaiföldi otthonában, és kiadták az Egyesült Államoknak. Decemberben bűnösnek vallotta magát, és jelenleg börtönben van, ügyében áprilisban hoznak ítéletet. Ignatova testvérét, Konsztantyin Ignatovot 2019 márciusában tartóztatták le a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren. Üzleti ügyben utazott az Egyesült Államokba, és épp Bulgáriába ment volna vissza, amikor megbilincselték. Ignatov bűnösnek vallotta magát egyebek mellett csalás és pénzmosás vádjában, várhatóan februárban döntenek róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!