A Sony váratlanul bemutatott egy elektromos autót

2023. január 5. – 05:36

Másolás

Vágólapra másolva

A CES sajtónapját hagyományosan a Sony bemutatója zárja, ahol mindig szokott lenni valami extra meglepetés is. Idén sem volt ez másképp: Yasuhide Mizuno, a Sony és a Honda közös cégének vezetője kiállt a színpadra és begurult melé egy fehér autó. Ez az Afeela, a két cég első közös fejlesztése, ami egyelőre prototípus formájában létezik, nem is lehet túl sok részletet tudni róla a létezésén felül.

Az Afeela elektromos, és képes az önvezetésre, amiben 45 szenzor, kamerák, radar és lidar segíti, illetve a Sony sok éves tapasztalata a mesterséges intelligencia fejlesztésében. Technikai részleteket nem árultak el, így nem tudni a teljesítményét, végsebességét, hatótávját – azt viszont igen, hogy a Sony már meglevő rendszereire épülő szórakoztató központ lesz benne. A demó videóban a Horizon Forbidden West Playstation 5-ös videojáték futott a sofőrülés háttámlájába épített monitoron, és hát teljesen logikus is lenne egy PS5-öt építeni az autóba, ha már házon belül van a hardver.

Az Afeela belső tere – Fotó: Sony Honda Mobility
Az Afeela belső tere – Fotó: Sony Honda Mobility

Az árról annyit árultak el, hogy a prémium márkák magasságában lesz, szóval a Mercedes, Audi, BMW trió szintjében gondolkozhatunk, és valószínűleg efölött még előfizetési díjhoz lesznek majd kötve egyes extra funkciók. Az Afeelát a Honda egyik amerikai gyárában fogják gyártani, a tervezett mennyiséget egyelőre nem tudni, mindenesetre 2025-től előrendelhető, és 2026-ban kerül piacra, először Amerikában, aztán később Japánban és Európában.

(Munkatársunk a kiállítást szervező CTA újságírói ösztöndíjprogramjában veszt részt a CES-en)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!