Orosz zsoldosok videói felé tereli a felhasználókat a TikTok

2022. december 1. – 16:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss jelentés szerint a TikTokon több tucat olyan videó van fenn, amelyek az orosz Wagner-csoport zsoldosai által elkövetett erőszakot dicsőítik, és ezeket több mint egymilliárdszor nézték már meg – írja a BBC News. A csoport nagy számban küldött zsoldosokat az orosz-ukrán háborúba.

Az amerikai NewsGuard álhírekkel foglalkozó oldal azt állítja, hogy a videók egy része egy volt orosz zsoldos kivégzését mutatja be, aki önként állt át az ukrán oldalra, majd egy fogolycsere keretein belül visszakerült az oroszokhoz, majd állítólag kalapáccsal kivégezték. Az oldal 160 videót azonosított a videós platformon, amelyek a Jevgenyij Prigozsin – Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese – által alapított zsoldoscsoporthoz köthetők, és „erőszakos cselekményekre utalnak, azt mutatnak vagy dicsőítenek”.

A videók közül tizennégyben látszólag teljes vagy részleges felvétel látható Jevgenyij Nuzsin volt orosz zsoldos kivégzéséről. A videókat a múlt hónapban töltötték fel, nagy elérést generáltak. Az elemzők szerint a gyilkosságról készült egyik videót legalább 900 ezer alkalommal nézték meg, mielőtt a TikTok eltávolította.

A NewsGuard megállapította, hogy a TikTok algoritmusa a Wagner-csoport erőszakos tartalmai felé tereli a felhasználókat. Amikor egy elemző a „Wagner” kifejezésre keresett, a TikTok keresősávja a „Wagner kivégzés” és a „Wagner kalapács” kifejezéseket javasolta. Ugyanez az orosz nyelvű keresés a „Wagner PMC”, „Wagner kalapács” és „Wagner orchestra” javaslatokat eredményezte. A Wagner-csoport „zenészeknek” nevezi saját harcosait.

A NewsGuard azt is megállapította, hogy a TikTokon olyan videók is találhatók, amelyek egy másik Wagner-gyilkosságot mutatnak be Szíriában 2017-ben, ezek több millió felhasználóhoz jutottak el.

Az elemzőcsoport közölte, hogy a platformon más videókat is azonosított, amelyek az ukránok elleni erőszakot szorgalmazták, beleértve az ukránok meggyilkolására irányuló felhívásokat.

A jelentésre reagálva a TikTok szóvivője azt mondta, „nincs helye gyűlöletkeltő vagy erőszakos tartalomnak a platformunkon”. A NewsGuard által azonosított videók közül sok csütörtökre már nem volt elérhető.

A Wagner-csoportról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!