Kína azt mondja, legyőzte a videójáték-függőséget

2022. november 25. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

Kínában új terepen vetik be az arcfelismerő szoftvereit: ezek segítségével szabályozzák, hogy a fiatalok mikor és mennyit játszhatnak videójátékokkal. Az előírásokon nemrég szigorítottak, és a Reuters szerint tavaly szeptemberben léptek életbe az új szabályok, amelyek a 18 éven aluliak játékszokásait próbálják korlátok közé szorítani.

A korlátozások közé tartozik például az, hogy a gyerekek nem játszhatnak a telefonjukon este 10 és reggel 8 között, és hogy naponta maximum 90 percet tölthetnek ilyen játékokkal, mindkét szabályt a telefonjukra telepített arcfelismerő szoftver tartatja be. A cél egyébként az, hogy heti három óránál többet a gyerekek ne játsszanak. Ez szigorú társadalmi beavatkozás, amelyre szerintük azért volt szükség, hogy megszűnjön a „spirituális ópium” iránti egyre növekvő függőség. A The Gamer szerint egyébként sincs komoly baj Kínában, már ami a gyerekek videójáték-függőségét illeti.

A korlátozás egyébként a kínai technológiai szektor elleni széles körű szabályozási fellépés része, és a szerencsejáték-ipar ellenőrzésének szigorítására tett erőfeszítésnek tekinthető. A Reuters a Kínai Játékipari Csoport Bizottságának jelentésére hivatkozik, amely szerint a szabályozások működnek, a fiatalok 75 százaléka betartja az előírásokat.

A szabálykövetés azonban kétélű kard, hiszen annak ellenére, hogy a korlátozások elérik a kívánt hatást, a fiatalok egyre kevesebbet játszanak, ez azt is jelenti, hogy a kínai videójáték-ipar 20 év után az első komoly hanyatlással néz szembe.

A kínai videójáték-ipar más részein sem rózsás a helyzet, számos Blizzard játék online támogatása megszűnik, mivel a stúdió NetEase-zel kötött megállapodása a lejártához közeledik. Ez azzal jár majd, hogy a Blizzard több játéka elérhetetlenné válik Kínában: többek között a Hearthstone, World of Warcraft, Warcraft 3: Reforged, StarCraft, Diablo 3, Heroes of the Storm, és az Overwatch 2 is. A helyzetet még bonyolultabbá teszi az, hogy az összes offline játékot újra jóvá kell hagyatni a kínai kormánnyal, ha ismét elérhetővé akarják majd tenni az országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!