Egy Wikipedia-troll egy évtizeden át csinált hülyét a világból

2022. november 19. – 18:41

Másolás

Vágólapra másolva

Minden idők talán legnagyobb online trollmutatványát leplezte le egy 15 éves brit diák, aki saját bevallása szerint sokat olvasgatta unalmas iskolai órákon a Wikipediát. Egy ilyen alkalommal tűnt fel neki, hogy Alan MacMasters, a híres 19. századi skót feltaláló szócikkében a fotó valahogy olyan furán néz ki. Szerintem ez Photoshop – írta meg egy Reddit-posztban a gyanúját, ami eljutott egy Wikipedia-vandalizmussal foglalkozó fórumra, ahol aztán elkezdtek dőlni a dominók. Kiderült, hogy a kép tényleg manipulált, aztán azt, hogy nem is MacMasterst ábrázolja, aztán az, hogy MacMaster nem is létezik. Végül pedig az, hogy dehogynem. Itt kapcsolódott be a történetbe Marco Silva, a BBC újságírója, aki eljutott a valódi MacMastershez, aki alighanem az internet történetének egyik legsikeresebb trollja.

Alan MacMasters egy 30 éves repülőmérnök, félig skót, félig japán, Londonban él és dolgozik. Tíz évvel ezelőtt, amikor még egyetemre járt, egy előadáson egy tanára próbálta beleverni a diákok fejébe, hogy a Wikipediát ne használják forrásnak házi dolgozatokhoz, mert az teljesen szabadon szerkeszthető, így nem is feltétlenül megbízható. Mindezt egy sztorival illusztrálta, ami szerint egy haverja poénból átírta az online enciklopédiában az elektromos kenyérpirító szócikkét, és saját magát tüntette fel feltalálónak – és ez senkinek nem tűnt fel. MacMasters ezt végtelenül viccesnek találta, hogy a Wikipedián tényleg Maddy Kennedy neve szerepelt, mint feltaláló, és azt gyorsan át is írta a saját nevére, hozzátéve, hogy 1893, és a skóciai Edinburgh volt a nagy találmány időpontja és helye.

A vicc ezzel feledésbe is merült volna, ha egy brit bulvárlap, a Daily Mirror egyik újságírója nem éppen ezt a Wikipedia-szócikket használja egy cikke megírásához, ami híres brit feltalálókról szólt. (Ez a cikk egyébként máig elérhető online.)

MacMasters kíváncsi lett, meddig lehet elvinni a poént. Részletes és alapos Wikipedia-oldalt készített a fiktív skót feltaláló alteregójának, élettörténettel, kamu hivatkozásokkal, mindennel, amitől egy valódi Wikipedia-oldal hitelesnek tűnik. Még fotót is fabrikált a feltalálóhoz egy saját fényképéből. Mint utólag elmondta, ártalmatlan tréfának gondolta az egészet – elvégre ki lenne kíváncsi a kenyérpirító feltalálójára? Legfeljebb kocsmakvízek összeállítói és versenyzői. Mint kiderült, ez elég nagy tévedés volt.

Az Alan Macmasters név a Wikipediáról elkezdett beszivárogni a köztudatba, újságcikkekben, ismeretterjesztő könyvekben jelent meg. Az igazi Alan vérszemet kapott, elkezdte bővítgetni az enciklopédia oldalát, szorgalmasan belinkelve forrásként minden rá hivatkozó újságcikket, mintha az információk átvételének iránya éppen fordított lett volna.

A tréfa önálló életre kelt, és egyre jobban kicsúszott a valódi MacMasters kezéből. Egy skóciai iskola emléknapot rendezett a feltalálónak, egy Edinburgh-i cukrászda süteményt nevezett el róla, sőt, 2018-ban, amikor a Bank of England szavazást írt ki, hogy milyen híres brit történelmi személy portréja legyen az új 50 fontos bankjegyen, felmerült az ő neve is.

Alan elbeszélése szerint a csúcs az volt, amikor

a saját apja közölte vele, hogy a családjukat ugyanúgy hívják, mint a kenyérpirító feltalálóját, és még az is lehet, hogy a híres MacMasters leszármazottai.

A legenda tíz évig tartotta magát, aztán a Wikipedia-szerkesztők közös nyomozása nyomán 24 óra alatt omlott össze. Ma a leghosszabb életű Wikipedia-hoaxok szócikk egyik gyöngyszeme.

Az elektromos kenyérpiritót egyébként egy Frank Shailor nevű amerikai mérnök találta fel, illetve ő nyújtotta be a szabadalmi kérvényt a General Electric cég nevében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!