Három bronzot nyertek a magyar lányok az európai informatikai diákolimpián

2022. október 24. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

A törökországi Antalyában rendezték az Európai Lány Informatikai Diákolimpiát, ahonnan a magyar csapat három bronzéremmel tért haza. A második alkalommal megrendezett EGOI napjainkban különösen fontos verseny, hiszen mind világszerte, mind itthon a szükségesnél kevesebb nő dolgozik informatikusként. Ez az egyhetes, vasárnap véget érő verseny a tehetséges lányokra irányította rá a figyelmet. A világ 44 országából mintegy száz középiskolás lány vett részt.

A szervezők célja, hogy bátorítsák a fiatal lányokat, hogy foglalkozzanak a számítástechnikával. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sok lány azért nem választ szakmát az infokommunikációs szektorban, mert a több évtizedes sztereotípiák miatt ma is sokan tartják azt – tévesen – férfias szakmának. A résztvevőknek versenyprogramozási feladatokat kellett megoldaniuk

A magyar bronzérmesek:

  • Éles Júlia (aki középiskolásként a tavalyi, online zajló EGOI-n ezüstérmet szerzett), az ELTE informatikai karának hallgatója
  • Fülöp Csilla, a Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium hallgatója
  • Nagy Korina, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium hallgatója

Éles Júliának különdíjként egy visiting associate pozíciót ajánlott fel a Boston Consulting Group, amelyet az egyetem második évének elvégzése után tölthet be.

Szintén nagyon jó eredménnyel, a nemzetközi verseny középmezőnyében végzett az EGOI 2022-n Nagy Boglárka, a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!