Megszűnik a nyomtatott PC World, és a neten működik tovább

2022. október 5. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

A PC World magazin 2023-tól a papíralapú újság helyett digitális szolgáltatássá alakul – értesítette a lap szerdán az olvasóit. „Ez nem búcsú, nem a roló lehúzásának bejelentése” – írja üzenetében Erdős Márton főszerkesztő, hangsúlyozva, hogy a nyomtatott lap megszűnésével együtt az újság online jelenléte erősödni fog.

Az utolsó, nyomtatásban megjelenő PC World a 2022. decemberi lapszám lesz. Azok az olvasók, akiknek az előfizetése átnyúlik 2023-ra, kérhetik az előfizetési díj időarányos visszatérítését, vagy válthatnak egy új online előfizetési csomagra, amihez két ajándék hónapot kapnak. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a pcworld.hu-n megjelenik a paywall, az online fizetős tartalom. Ilyen eddig nem volt az oldalon, bár a papírmagazin olvasói egy regisztrációval reklámmentességet kaptak. Ez a regisztráció fog januártól átalakulni és nevet váltani (PC World Plusból PC World Maxra). Az előfizetők el fognak érni csak nekik készült termékteszteket, tippeket és már online tartalmakat. Ezenkívül a csomag része továbbra is a reklámmentesség a lap kiadójának online újságain (pcworld.hu, gamestar.hu, computerworld.hu, zoldpalya.hu), valamint nyereményjátékok, teljes szoftverek és egy havonta megjelenő, 32 oldalas, digitális PC World magazin. A részletek a pcworld.hu/folytatas oldalon elérhetők.

A nyomtatott PC World az egyik legrégebb óta működő magyar informatikai lap volt, 1992 januárjában indult. Míg a kiadó másik IT-lapja, a Computerworld inkább üzleti felhasználókat, a Gamestar pedig játékosokat célzott meg, addig a PC World átlagjúzereknek szólt. Az újsághoz volt szoftvermelléklet is, eleinte flopin, aztán cd-n, majd dvd-n, az utóbbi időben pedig kóddal elérhető online szolgáltatásként. Bár a lapnak voltak úttörő törekvései – 2003-ban például már rendszeresen jelentkező videós műsort készített a techvilág újdonságairól –, a papírmagazinok piacán egyre nehezebb volt megélnie.

Egészen idén márciusig a 2010-es áron (1995 forintért) adták a magazint, márciusban már 2495 forintra kellett emelni az árat, de a nyomtatott kiadványon már ez sem segített. Erdős szerint régóta tartó folyamatok gyorsultak fel 2022-ben, a mostani döntést a nagyot dráguló papír-, terjesztési és energiaárakkal magyarázta. A Telexnek azt mondta, hogy az utóbbi időben csak a terjesztés és a nyomdaköltség elvitte az újság árának jelentősen több mint felét. Erdős szerint az átalakulás minimális személyi változással jár, egy külsőstől kénytelenek megválni, mindenki más kapott munkát a kiadóban. A PC Worldöt kiadó Project029 Magyarország Szolgáltató Kft.-nek ez lesz az első komoly próbálkozása a paywallal. Amikor a nyomtatott Gamestar megszűnt, illetve online térbe költözött 2020 elején, azt az átalakulást nem kísérte ilyen üzleti modell.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!